ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un miting pro-Erdogan a fost interzis de autoritățile locale în Austria

19:17 | 10.03.2017 Categorie: Externe

Viena, 10 mar. /MOLDPRES/. O localitate austriacă a interzis vineri desfășurarea unui miting electoral în prezența unui membru al Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), la putere la Ankara, din cauza 'riscurilor de perturbare a ordinii publice' înaintea unui controversat referendum în Turcia, informează AFP, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Reuniunea, care era prevăzută pentru începutul serii la Hoerbranz din statul federal Vorarlberg (vest), a fost anunțată ca o simplă 'prezentare de carte' cu participarea fostului ministru al energiei Taner Yildiz. Cu toate acestea, s-a aflat că în realitate ar fi fost vorba de o 'reuniune electorală', la care erau așteptați să participe circa 400 de persoane, potrivit poliției.

Mai multe mitinguri europene prevăzute de AKP înainte de referendumul din 16 aprilie, destinat să întărească puterile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, au făcut obiectul unor interdicții, în special în Germania.

Șeful diplomației austriece, Sebastian Kurz, i-a solicitat vineri Ankarei să 'nu exporte politica internă turcă în Austria'. 'Aceasta dăunează integrării în Austria', a subliniat el într-un comunicat.

Responsabili politici locali au cerut totodată interzicerea unui alt miting turc prevăzut pentru sîmbătă seară la Linz (nord), în prezența unui deputat al AKP, Muhammer Mufit Aydin.

Circa 360.000 de persoane de origine turcă trăiesc în prezent în Austria, dintre care 117.000 sînt cetățeni turci. Austria, ale cărei relații cu Ankara sînt foarte proaste după represaliile care au urmat tentativei de puci împotriva lui Erdogan, în iulie anul trecut, a invocat riscuri de tensiuni cu minoritatea kurdă.

Marea coaliție de centru-dreapta, la putere la Viena, este dezbinată de mai multe zile asupra formulării unui proiect de lege care ar urma să interzică oficial intervențiile electorale ale oamenilor politici străini pe teritoriul național austriac.

(Editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!