ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul "Mărţişor" s-a încheiat cu un concert al formaţiei „Noroc”, care a marcat 50 de ani de la fondare

10:32 | 11.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 mar. /MOLDPRES/. Cea de-a 51-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor”, care s-a desfășurat în perioada 1-10 martie în Republica Moldova, s-a încheiat vineri cu un concert al formaţiei de muzică uşoară „Noroc”, la 50 de ani de la fondare, informează MOLDPRES.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat că la ediţia din acest an a Festivalului „Mărţişor” au participat artişti din 11 ţări. Printre aceștia au fost: Vladimir Spivakov din Rusia, Leonardo Quardini din Italia, Alexandr Anisimov din Belarus ș.a., dar și conaționalii noștri care evoluează pe marile scene ale lumii: Andrei Jilihovschi, Alexandra Conunova, Oleg Baltaga. În total, la această ediție au fost organizate 22 de spectacole în Chișinău și 26 – în diverse localități din țară.

Potrivit oficialului, spectacolul de închidere a festivalului este dedicat jubileului de 50 de ani a formaţiei „Noroc” şi compozitorului Mihai Dolgan, de la naşterea căruia se împlinesc pe 14 martie 75 de ani. Ea a amintit că piesele scrise de compozitor pe versurile lui Andrei Strîmbeanu, Aureliu Busuioc, Gheorghe Vodă, Dumitru Matcovschi şi alţi poeţi, se identifică în cultura noastră naţională.

Prezent la eveniment, publicistul şi cineastul Mihai Poiată, autorul cărţii “ROCKul, „NOROC”-ul & NOI (1966-1970)”, în care autorul reconstituie pas cu pas istoricul apariţiei grupului, perioada sa de glorie şi momentul dezmembrării ansamblului, a afirmat că istoria acestui legendar grup ne-a ajutat să descoperim în noi nevoia de schimbare, de modernizare, să credem că deschiderea spre alte orizonturi este posibilă. „Noroc”-ul a fost fereastra noastră europeană, şansa noastră de sincronizare cu Occidentul prin descătuşarea muzicii şi a cuvîntului ritmat”, a precizat Mihai Poiată.  Din prima componență a formaţiei au făcut parte: Eugen Vorobiov, Vasile Verdeș, Mihai Dolgan, Ștefan Petrache și Victor Rusnac.

În cadrul spectacolului au evoluat: Lidia Botezatu, Radu Dolgan, Margareta şi Serj Kuzenkoff, Iurie Sadovnic, Ion Suruceanu, Ricu Vodă, Gheorghe Ţopa, Irina şi Anatol Bivol şi alţii. Pe parcursul concertului au răsunat şlagărele „Cîntă un artist”, „Chişinăul meu cel mic”, „Basarabia”, „Primăvara”, „De ce plîng ghitarele” ş.a.

Formaţia de muzică pop-rock și folk  „Noroc” a fost înfiinţată în anul 1967 la Chișinău de către compozitorul Mihai Dolgan. De-a lungul anilor, componența trupei a suferit mai multe schimbări. În diferite perioade în componența ansamblului au fost asemenea artiști binecunoscuți ca: Valeriu Găină, Iurie Sadovnic, Anatol Neamțu, Gheorghe Țopa, Anatol Bivol, Ricu Vodă, Nina Gorbani, frații Cazacu, Liviu Știrbu, Valentin Goga, Ion Aldea-Teodorovici, Lidia Botezatu, Ion Suruceanu, Valeriu Gorgos și alții.

În anul 1970 formația „Noroc” a participat la Festivalul Internațional „Lira Bratislavei”, unde a primit premiul „Simpatia publicului” pentru piesa „De ce, de ce”. După acest eveniment trupa a plecat într-un turneu prin Ucraina și ar fi trebuit să plece într-un turneu în America de Sud, dar a fost desființată fără dreptul de a mai activa în Moldova. În anul 1974 organele de partid din RSSM au permis reorganizarea formației în cadrul Filarmonicii, cu numele „Contemporanul”, denumire sub care formația a activat pînă în 1985.

Din 1985 trupa a revenit la denumirea inițială „Noroc”. În prezent, formația numără 11 membri: instrumentiștii - Nicolae Gorbatov, Gicu Mogîldea, Sergiu Puha, Vlad Adrian, Serghei Lozovan, Valeriu Pradidenco, compozitorul Liviu Știrbu și patru soliști − Lidia Botezatu, Radu Dolgan, Margareta (fosta solistă a formației „Edict”) și Serj Kuzenkoff.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17001926

img17001926

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!