ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Japonia comemorează victimele cutremurului și tsunami-ului din urmă cu șase ani

12:10 | 11.03.2017 Categorie: Externe

Tokio, 11 mar. /MOLDPRES/. Japonia comemorează sîmbătă victimele cutremurului și tsunami-ului din urmă cu șase ani, urmate de un dezastru nuclear din care țara nu și-a revenit nici acum, relatează AFP, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Ca în fiecare an, pe parcursul zilei, mii de oameni sînt așteptați să participe la comemorări în regiunile sinistrate din nord-estul arhipelagului nipon.

Mulțimile se reculeg în orașele Sendai, Ishinomaki, Rikuzentakata, Minamisanriku și în toate locurile al căror nume este legat acum de triplul dezastru: cutremurul și tsunami-ul care au cauzat moartea a 18.446 de persoane și accidentul de la centrala nucleară Fukushima, care a lăsat în urma sa 123.000 de persoane strămutate.

Un minut de reculegere a avut loc la ora locală 02:46 p.m. (05:46 GMT) pe întreg teritoriul Japoniei, la ora la care, în data de 11 martie 2011, în largul insulei principale Honshu a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 9 grade, care a zguduit violent o mare parte din teritoriul țării și a provocat un val uriaș, despre care japonezii susțin că are loc "o dată la un mileniu".

În paralel a fost programată la Tokio o ceremonie oficială la care a participat prim-ministrul Shinzo Abe.

Cuplul imperial, prezent la cea de-a cincea comemorare a catastrofei, nu a participat de această dată la eveniment, fiind reprezentat de prințul Akishino.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17001929

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!