ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Olanda a expulzat un ministru turc

10:29 | 12.03.2017 Categorie: Externe

Amsterdam, 12 mar. /MOLDPRES/. Autoritățile olandeze au expulzat-o sîmbătă noaptea pe Betul Sayan Kaya, ministrul turc pentru probleme sociale și familie, înapoi în Germania, a anunțat la primele ore ale zilei de duminică primarul orașului Rotterdam, citat de Reuters, AGERPRES și MOLDPRES.

În fața consulatului Turciei din Rotterdam, poliția călare a dispersat cîteva sute de manifestanți care cereau să o vadă pe Sayan Kaya. Aceasta a fost împiedicată să li se adreseze.

Ministrul, împreună cu mai mulți membri ai familiei, intrase în Olanda la bordul unui autoturism. Ea intenționa să participe duminică la un miting al turcilor din Olanda, pentru a promova modificările constituționale supuse unui referendum în data de 16 aprilie. Cetățenii turci, inclusiv cei de peste hotare, sînt chemați să voteze puteri sporite pentru președintele Turciei.

Olanda i-a interzis vineri aterizarea ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, pentru participarea la evenimentul electoral din Rotterdam. Cu cîteva zile înainte, acesta fusese împiedicat să participe la o întîlnire cu conaționalii săi la Hamburg, în Germania, iar ulterior a renunțat și la participarea la un miting la Zurich, în Elveția.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a criticat în termeni duri atît Germania, cît și Olanda pentru interdicțiile impuse șefului diplomației de la Ankara.

În același timp, premierul turc, Binali Yildirim, a declarat că Turcia va lua „cele mai dure contramăsuri” după expulzarea ministrului. „Am protestat în modul cel mai puternic față de această situație și le-am transmis autorităților olandeze că vor exista contramăsuri dure. Vom răspunde pe măsură acestui comportament inacceptabil”, a afirmat premierul Yildirim, într-un comunicat emis duminică.

Astfel de evenimente ajută Turcia să descopere cine îi sînt „adevărații prieteni”, a mai spus premierul, care le-a adresat un apel la calm turcilor din Germana și Olanda.

(Editor A. Răileanu)

img17001935

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!