ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul olandez Mark Rutte nu va prezenta scuze Turciei

08:59 | 13.03.2017 Categorie: Externe

Haga, 13 mar. /MOLDPRES/.Premierul olandez, Mark Rutte, a exclus duminică posibilitatea de a prezenta scuze din partea guvernului pentru expulzarea cu o zi înainte a unui ministru turc și, în același timp, și-a exprimat speranța unei "dezescaladări" a crizei diplomatice dintre Haga și Ankara, transmite AFP, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

"Nu se pune problema să ne cerem scuze, ei ar trebui să-și ceară scuze pentru ce au făcut ieri (sîmbătă)", a declarat Mark Rutte duminică, luînd cuvîntul la Haga în cadrul campaniei pentru legislativele organizate miercuri în Olanda.

"Este o cerere absolut imposibilă și nebunească", a adăugat el.

Prim-ministrul a calificat ca "inacceptabile" afirmațiile președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a denunțat sîmbătă "rămășițe ale nazismului", după expulzarea ministrului turc al familiei, Fatma Betul Sayin Kaya, care a ignorat solicitarea autorităților olandeze de a nu veni la Rotterdam.

În timp ce apeluri la un nou miting duminică seară circula pe rețelele sociale, prim-ministrul a făcut un apel la calm.

"Păstrați-vă calmul. Aici sînteți în Olanda, avem o viață minunată în societatea în care este integrată o mare parte a olandezilor de origine turcă", a afirmat el într-un mesaj adresat populației.

Duminică, președintele Recep Tayyip Erdogan a promis că Olanda "va plăti prețul" pentru aceste decizii.

Pentru premierul Mark Rutte însă, "acum, este esențial să încercăm să calmăm situația".

"Cu siguranță, dacă Turcia continuă să facă declarații incendiare despre Olanda, va trebui să luăm în discuție ce măsuri vom adopta", a declarat el presei.

 

 

 

/Editor M.Cucu/

img17001940

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!