ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 26.000 de afgani au fugit din calea confruntărilor militare violente

14:20 | 13.03.2017 Categorie: Externe

Kabul, 13 mar. /MOLDPRES/.Conflictul în desfăşurare din Afganistan a determinat peste 26.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele de la începutul lui 2017, relevă un raport al ONU făcut public luni, care atrage de asemenea atenţia că încălzirea vremii ar urma să ducă la înrăutăţirea situaţiei în contextul intensificării luptelor, potrivit DPA, transmite AGERPRES, preluată de MOLDPRES.

ONU notează că în 21 din cele 34 de provincii din Afganistan s-au înregistrat persoane strămutate, cele mai multe astfel de cazuri avînd loc în Nangarhar, Kandahar, Faryab, Helmand şi Zabul.

În privinţa părţii de nord a ţării, raportul scrie că "luptele armate continuă să se intensifice de la o săptămînă la alta pe măsură ce vremea se îmbunătăţeşte", numai în Kunduz şi Baghlan aproape 3.500 de persoane fiind strămutate din cauza confruntărilor în ultima săptămînă.

Pentru zona de sud, ONU atrage atenţia că "în această regiune conflictul continuă să se intensifice, ceea ce ar semnala o perioadă viitoare de lupte sîngeroase".

La sfîrşitul lunii martie sau începutul lunii aprilie, talibanii îşi anunţă de obicei începutul viitoarei lor ofensive de vară.

ONU estimează că în acest an aproximativ 450.000 de persoane vor fi strămutate în interiorul Afganistanului.

Peste 653.000 de civili şi-ar fi părăsit locuinţele în 2016.

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!