ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În oraşul Cahul a fost permisă împuşcarea cîinilor vagabonzi

17:28 | 13.03.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/.  Consiliul orăşenesc Cahul a permis, din 10 martie curent, împuşcarea cîinilor maidanezi din localitate. Acţiunea va fi efectuată prin folosirea armelor de foc, ca urmare a unui contract al autorităţilor cu Asociaţia teritorială a Vînătorilor şi Pescarilor, informează MOLDPRES cu referire la presa locală.

Decizia aleşilor locali de la Cahul a fost motivată de un caz de rezonanţă produs în oraş la 23 februarie curent. Atunci o fetiţă de 10 ani a fost atacată de o haită de cîini vagabonzi, fiind spitalizată cu mai multe plăgi.

Părinţii minorei, susţinuţi de mai mulţi localnici, au sesizat organele de drept şi instanţa de judecată, cerînd ca problema animalelor hoinare să fie soluţionată cît mai curînd şi eficient.

„Este un dezastru ce se întîmplă în microraionul Spirin și în genere în tot orașul. Nu putem să ne lăsăm copiii să meargă la joacă în curte, după cazul dat fiica mea se teme să iasă singură din casă. Cîți copii trebuie să mai fie mușcați ca administrația publică să înceapă a lucra asupra acestei probleme?”, a declarat mama victimei, citată de portalul cahulean ziuadeazi.md.

Metoda prin împuşcare a fost propusă de consilierul Vasile Vanţevici, care şi-a întemeiat iniţiativa prin practici ale Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Alesul local s-a referit  la un caz similar, soldat cu condamnarea statului român de către CEDO.

Decizia Consiliului orăşenesc Cahul, votată cu majoritate de voturi, a stîrnit mai multe nemulţumiri din partea organizaţiilor locale de protecţie a animalelor, unor reprezentanţi ai societăţii civile şi cetăţeni locali. În acelaşi timp, documentul este susţinut de o mare parte de orăşeni care afirmă că „nu trebuie de aşteptat ca numărul victimelor să crească şi să aibă loc şi finaluri letale”. Aceştia au iniţiat şi semnarea unei petiţii publice în acest sens.

(Reporter L. Grubîi, editor M. Jantovan)

img17001959

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!