ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău s-au desfășurat consultări politice moldo-ruse

16:54 | 13.03.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 13 mar. /MOLDPRES/. La Chişinău a avut loc astăzi o nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-ruse la care partea moldovenească a fost reprezentantă de către viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Lilian Darii iar cea rusă – de către secretarul de stat-viceministrul Afacerilor Externe Grigori Karasin, relatează MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În cadrul consultărilor a fost efectuat un schimb larg de opinii pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, în particular, vizînd promovarea dialogului politic, intensificarea cooperării în domeniul comercial-economic, interacţiunea în sfera cultural-umanitară, consolidarea cadrului juridic bilateral. 

Interlocutorii au confirmat interesul reciproc în continuarea dialogului politic la diferite niveluri în vederea depăşirii problemelor care mai persistă în relaţiile moldo-ruse şi asigurării unei dinamici pozitive în dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase în domeniile de interes comun. Ei au ţinut să sublinieze acţiunile întreprinse în ultimul timp în vederea realizării înţelegerilor convenite în cadrul şedinţei de la Moscova, din 29 noiembrie 2016, a Comisiei interguvernamentale modo-ruse pentru cooperare economică, în particular, privind reluarea exporturilor producţiei moldovenești pe piaţa rusă şi soluţionarea problemelor cu care se confruntă migranţii moldoveni. În acelaşi context, cei doi oficiali s-au pronunţat în favoarea eliminării incidentelor regretabile care se produc în punctele de control, la trecerea frontierei cu implicarea persoanelor oficiale. 

Cei doi diplomaţi au pledat pentru activizarea procesului de negocieri vizînd reglementarea conflictului transnistrean şi soluţionarea problemelor stringente cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului. Viceministrul Lilian Darii a reiterat poziţia autorităţilor moldoveneşti privind necesitatea retragerii trupelor ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, menţionînd faptul că aceasta va contribui la crearea unei atmosfere mai favorabile pentru identificarea unei soluţii cuprinzătoare şi durabile pentru problema transnistreană, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

img17001962

img17001962

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!