ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serviciile de informaţii elveţiene şi-au intensificat activitatea

13:30 | 14.03.2017 Categorie: Externe

Berna, 14 mar. /MOLDPRES/.Serviciul elveţian de informaţii NDB şi-a intensificat în 2016 activitatea de verificare a dosarelor solicitanţilor de azil pentru a-i identifica pe cei care ar putea prezenta riscuri pentru securitatea naţională, relevă un raport guvernamental dat publicităţii marţi, transmite Reuters, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Agenţii NBD au examinat dosarele a 5.202 solicitanţi de azil, din totalul de 27.200 depuse anul trecut.

NBD a recomandat respingerea a 14 solicitări, precum şi retragerea statutului de refugiat unei persoane care primise deja azil.

Prin comparaţie, în 2015 au fost analizate 4.910 de dosare, dintr-un total de 39.500 de cereri de azil. În 2014, serviciul de informaţii a examinat doar 2.488 de dosare din 24.000 de solicitări.

Raportul a fost redactat de un grup de lucru interinstituţional intitulat Tetra, creat în 2014 pentru monitorizarea jihadiştilor care se deplasează între Elveţia şi Orientul Mijlociu.

Documentul conchide că Elveţia rămîne o ţintă pentru militanţii islamişti, chiar dacă pînă acum au fost evitate atacuri precum cele din Franţa şi Germania.

"Cea mai probabilă ameninţare pentru ţara noastră o reprezintă atacuri ce necesită pregătire logistică redusă şi sînt duse la îndeplinire de atacatori singuratici sau de grupuri mici", susţine raportul.

Per total, numărul cererilor de azil în Elveţia se află în scădere după închiderea rutei balcanice de migraţie, pentru acest an fiind estimate 24.500 de cereri.

Pe tot parcursul lui 2016, NBD a identificat 497 de utilizatori de internet care răspîndeau propagandă extremistă, iar din cele 70 de cazuri anchetate de poliţia federală, în jur de 60 fac obiectul unor urmăriri penale, mai arată raportul.

În plus, 81 de persoane cu ideologii extremiste au plecat din Elveţia spre zone de conflict precum Siria, Irak şi Afganistan în intervalul 11 septembrie 2001-februarie 2017, dintre care trei numai în ianuarie a.c.

Conform raportului, 22 dintre aceştia au fost ucişi sau se presupune că sînt morţi, iar 14 au revenit în Elveţia.

În 2016, alegătorii elveţieni au aprobat extinderea autorităţii serviciului de informaţii pentru monitorizarea traficului de internet, desfăşurarea de drone şi spionarea de sisteme informatice externe, în mare parte pentru contracararea ameninţărilor extremiste.

 

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!