ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un studiu lansat de BM constată o reducere semnificativă a costului reglementării afacerii în R. Moldova

14:41 | 14.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Timpul dedicat interacțiunii cu autoritățile de reglementare pentru companiile din Republica Moldova a fost redus în 2016, după un deceniu fără schimbări semnificative. Aceasta este una din concluziile studiului Costul reglementării afacerilor 2016, prezentat astăzi de către Grupul Băncii Mondiale și Guvernul Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Managerii companiilor au estimat că timpul total dedicat interacțiunii cu autoritățile a constituit 7.9 la sută, nivel minim înregistrat în ultimul deceniu, cînd indicatorul oscila în jurul valorii de 10-11 la sută și comparabil cu obiectivul inclus în Strategia ”Moldova 2020”. Îmbunătățirea s-a produs datorită reformei autorizațiilor de comerț, care a înlocuit autorizațiile cu un sistem de notificare. Printre alți factori ce au contribuit la această îmbunătățire sînt raportarea fiscală electronică și moratoriul asupra controalelor de stat, impus de Guvern în 2016.

Vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a menționat în cadrul prezentării raportului că rezultate pozitive au adus moratoriul instituit asupra controalelor, chiar dacă a fost o decizie radicală, eliminarea a 115 acte permisive din cele 400 în vigoare, crearea ghișeului unic. ”În faza a doua, urmează să fie abrogate sau eliminate încă 150 de acte permisive”, a mai spus vicepremierul. Totodată, el a notat că ghișeul unic nu este utilizat la nivelul autorităților locale.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, s-a referit la îmbunătățirea achitării taxelor, raportarea electronică. ”Deși am avut o situație economică stagnantă, fiscul a acumulat în 2016 cu un miliard de lei mai mult decît în anul precedent, iar Serviciul Vamal a adus la buget cu 1,5 miliarde de lei mai mult”.

“Înlocuirea autorizațiilor de comerț cu un sistem de notificare este un exemplu excelent al modului în care performanța cadrului de reglementare poate fi îmbunătățită timp de un singur an. Timpul necesar pentru înștiințarea autorităților despre lansarea afacerii a fost redus de la 13 zile pînă la 5,7 zile. Sistemul electronic de evidență fiscală a contribuit la reducerea cu 30 la sută a timpului dedicat acestei raportări, iar moratoriul asupra controalelor a generat înjumătățirea numărului de controale per companie – două anual”, a declarat Alex Kremer, directorul Băncii Mondiale pentru Moldova.

„Totuși, moratoriul nu reprezintă o reformă durabilă și trebuie folosit doar ocazional. Prin urmare, recomandăm insistent Guvernului să ofere prioritate reformei actelor permisive și de control în 2017 pentru a asigura ireversibilitatea tendințelor pozitive din 2016”, a mai adăugat oficialul. 

În pofida acestor îmbunătățiri, doar 13 la sută din managerii companiilor intervievați în cadrul studiului au constatat o îmbunătățire reală a mediului de afaceri în 2016, 60 la sută nu constată nici o schimbare, în timp ce 27 la sută consideră că mediul de afaceri s-a înrăutățit. Astfel de indicatori contradictorii sugerează că alți factori “indirecți” influențează percepțiile comunității de afaceri asupra mediului de afaceri, factori care nu au fost captați de studiu.

Raportul arată mai multe tendințe îngrijorătoare, doar 6 la sută din respondenți sînt de opinia că afacerile sînt tratate egal de lege. Ponderea lor s-a redus alarmant față de cifrele studiului precedent – 19 la sută din respondenți în 2015. Alte 40 la sută consideră că sistemul juridic asigură doar parțial egalitatea companiilor. Circa 40 la sută din respondenți consideră că legea este aplicată selectiv (față de 38 la sută în anul precedent), în funcție de atitudinea persoanelor publice, și alte 27 la sută (față de 23 la sută în anul precedent) sînt parțial de acord cu această afirmație.

Aproximativ 20 la sută s-au plîns de vizitele controlorilor în scopul luării de mită și circa 12 la sută consideră că au fost controlați și intimidați în favoarea concurenților lor. Autoritățile trebuie să atragă atenție la tendințele depistate și să ia masuri pentru a soluționa aceste probleme.

Participanții la reuniunea de prezentare a raportului au menționat și faptul că o parte din oamenii de afaceri au refuzat să completeze anchetele. Totodată, ei au afirmat că Republica Moldova se află într-o competiție acerbă cu alte țări, de aceea trebuie să se facă mai mult pentru a fi competitivă. ”Este vorba nu numai despre investiții, dar și activitatea companiilor”, a menționat experții.  

De la momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale în 1992, aproximativ 60 de proiecte au beneficiat de peste 1 miliard de dolari SUA. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include nouă proiecte active, totalul angajamentelor constituind 356,15 milioane de dolari SUA. Domeniile de sprijin includ reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, învățămîntul, asistența socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, drumurile locale, mediul ambiant și altele.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17001989

img17001989

img17001989

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!