ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful statului s-a întîlnit cu ambasadorii statelor UE acreditați în R. Moldova

15:03 | 14.03.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorii statelor UE, acreditați în Republica Moldova, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

În cadrul dialogului părțile au făcut un amplu schimb de opinii cu privire la evoluția evenimentelor și acțiunilor în plan politic, economic și social din ultima perioadă, președintele relatînd și despre activitățile pe care le preconizează Președinția în viitorul cel mai apropiat.

Igor Dodon a prezentat în detalii poziția sa vizavi de mai multe subiecte de actualitate, cum ar fi: anularea “legii miliardului”, modificarea Constituției în vederea sporirii prerogativelor șefului statului în vederea dizolvării Parlamentului, numirea ambasadorilor, relațiile cu Uniunea Europeană și Federația Rusă, subiectul reglementării diferendului transnistrean.

Șeful statului s-a expus în mod repetat pentru inițierea unui format trilateral de dialog dintre Republica Moldova, Uniunea Europeană, Federația Rusă, în special pe componenta de comerț. În acest sens, Igor Dodon a propus un mecanism, pe care îl consideră avantajos pentru toate părțile, care ar proteja producătorul autohton, ar permite deblocarea totală a exporturilor spre Federația Rusă, ar deschide oportunități reale pentru un flux de investiții sporit în economia națională. ”Subiectul în cauză îl voi aborda în cadrul vizitei pe care o voi efectua la Moscova, săptămîna curentă și sînt gata să-l discut și să plec ori de cîte ori este necesar la Bruxelles, pentru a convinge factorii de decizie din UE în sensul dat. Acest lucru este în interesul nostru, al Republicii Moldova și voi depune toate eforturile ca să reușim”, a subliniat Dodon.

În altă ordine de idei, șeful statului a relansat invitația în adresa Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, de a întreprinde o vizită oficială la Chișinău.

Referindu-se la propunerile de modificare a sistemului electoral și în special la votul uninominal, Igor Dodon a explicat toate reticențele în ce privește aceste modificări, menționînd faptul că propunerile lansate vor afecta în mod categoric sistemul partinic din Republica Moldova, fapt inadmisibil, în opinia sa. De asemenea, Președintele s-a expus unde și cum este necesar să se intervină, în special în ceea ce privește participarea în scrutinul electoral a diasporei, dar și a locuitorilor din stînga Nistrului.

Este a treia întrevedere de acest gen, care, potrivit Președintelui, vor fi organizate cu regularitate.

img17001990

img17001990

img17001990

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!