ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului s-au întîlnit la sediul misiunii OSCE din capitală

16:37 | 14.03.2017 Categorie: Politică

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului Gheorghe Bălan și Vitalii Ignatiev s-au întîlnit astăzi la sediul misiunii OSCE din capitală, informează MOLDPRES.

Cei doi au discutat despre mai multe subiecte de pe agenda relațiilor între ambele maluri ale Nistrului. În special, este vorba despre circulația automobilelor, a trenurilor şi activitatea şcolilor cu predare în grafia latină din regiune. „La aceste subiecte nu am primit răspunsuri şi asigurări privind modificarea poziţiei Tiraspolului. Am discutat şi despre activizarea grupurilor de lucru privind circulaţia feroviară şi domeniul telecomunicaţiilor. La fel, am discutat despre controlul comun la punctul de trecere de la Cuciurgan, am menţionat că acest subiect vizează relaţiile bilaterale moldo-ucrainene şi nu duc spre înrăutăţirea situaţiei pentru agenţii economici sau pentru populaţia din stînga Nistrului. Această reglementare poate să afecteze doar persoanele care se ocupă cu contrabandă, trafic sau cu alte scheme ilicite. Din anul 2015, inclusiv cu invitaţia de a participa la discuţii cu partea ucraineană în cadrul delegaţiei moldoveneşti, partea transnistreană nu a răspuns în nici un mod, iar în prezent sînt făcute declaraţii că acest control comun ar înrăutăţi procesul de reglementare a conflictului, fapt ce duce societatea în eroare, deoarece iniţiativa prevede simplificarea tuturor procedurilor şi îmbunătăţirea serviciilor”, a declarat Gheorghe Bălan.

La rîndul său, reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, a menţionat că iniţiativa privind instituirea unui punct comun de trecere ar fi una distructivă. „Am chemat astăzi participanţii la întrevedere să refuze realizarea acestei iniţiative, care poate duce la diverse probleme economice şi poate afecta libera circulaţie atît a persoanelor, cît şi a mijloacelor de transport. Totodată, controlul comun poate influenţa securitatea, deoarece va apărea situația cînd cele două părți se vor afla în apropiere imediată. Acest fapt nu este reglementat în nici un fel. Din partea vestică există zona de securitate și mecanisme concrete de rezolvare a problemelor, iar din parte ucraineană, putem ajunge în situația cînd militarii moldoveni și transnistreni se vor afla unul în fața altuia. Aici nu există nici un mecanism de reglementare a escaladării unor tensiuni. Astfel, instituirea controlului comun reprezintă un risc major”, a specificat Ignatiev.

În prezent, există patru puncte comune de trecere la frontiera moldo-ucraineană: Briceni-Rosoşeni, Criva-Mămăliga, Larga-Chelmenți şi Giurgiuleşti-Reni.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17001996

img17001996

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!