ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lilia Palii: „Republica Moldova merită să fie o țară modernă cu o administrație publică de nivel european”

16:36 | 14.03.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. Ceremonia de încheiere a Proiectului Twinning „Suport pentru modernizarea serviciului public din Republica Moldova în corespundere cu cele mai bune practici ale Uniunii Europene”, s-a desfășurat astăzi, cu participarea Secretarului general al Guvernului Lilia Palii, a șefului Delegației UE Pirkka Tapiola și a Ambasadorului Lituaniei în Republica Moldova, Rimantas Latakas, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Iniţiat în baza parteneriatului dintre Uniunea Europeană, Cancelaria de Stat şi Oficiul Guvernului Lituaniei, proiectul Twinning a contribuit la consolidarea capacităţilor funcţionarilor publici din Republica Moldova  prin elaborarea şi implementarea programului de instruire și îmbunătăţirea calităţii procesului de dezvoltare profesională. Totodată, Proiectul a sprijinit fortificarea competenţelor secretarilor de stat și ajustarea cadrului normativ cu privire la modernizarea serviciului public în corespundere cu cele mai bune practici europene.

În cadrul evenimentului, Lilia Palii a subliniat aportul Proiectului la reformarea și crearea unei administrații publice profesioniste și receptive la necesitățile cetățeanului. „Proiectul Twinning a venit în Republica Moldova la un moment crucial, cu o valoare adăugată esențială pe un șir de componente. Vreau să aduc mulțumiri pentru realizarea acestui proiect de succes și să-mi exprim speranța în stabilirea parteneriatelor, inclusiv pe alte platforme, pentru că Republica Moldova merită să fie o țară modernă, cu o administrație publică de nivel european”, a declarat Secretarul general al Guvernului.

La rîndul său, Pirkka Tapiola a exprimat disponibilitatea UE de a sprijini în continuare implementarea reformei administrației publice și de a susține agenda de reforme a Guvernului Republicii Moldova. „Reforma administrației publice este un proces pe termen lung, care necesită stabilitate, consecvență și planificare strategică, iar o administrație publică fortificată poate schimba modul în care funcționează o țară, în beneficiul cetățeanului”, a menționat șefului Delegației UE.

Proiectul Twinning, cu o durată de 2 ani și un buget total de 1,2 milioane euro, oferite de UE, a generat rezultate importante, facilitînd procesele și mecanismele de implementare a schimbărilor necesare în serviciul public. Dintre partenerii proiectului au făcut parte Oficiul Guvernului, Departamentul Serviciului Public, Centrul de Instruire pe lîngă Ministerul Finanţelor și Agenţia Europeană a Fondurilor Sociale.

În scopul sprijinirii procesului de integrare a țărilor candidate la UE, instrumentele Twinning au fost lansate la inițiativa Comisiei Europene în anul 1998. Acesta reprezintă un instrument de dezvoltare a capacităţilor instituţionale prin intermediul schimbului de experienţă în sectorul public între statele membre UE și țările beneficiare a Programului. 

img17001997

img17001997

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!