ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie despre victimele Holocaustului a fost lansată la Bălţi

17:47 | 14.03.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 14 mar. /MOLDPRES/. „Drepţi între popoare” este genericul unei expoziţii, vernisată în perioada 13-20 martie, la Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălţi, cu susţinerea Ambasadei României în R. Moldova, comunică MOLDPRES.

Expoziția include mai multe materiale de arhivă, fotografii şi documente ce se referă în special la istoria Holocaustului, avînd ca scop promovarea valorilor de egalitate etnică. Manifestarea a reunit reprezentanți ai comunității evreiești, ai corpului profesoral și studenți.

În cadrul discursului rostit la ceremonia de inaugurare a expoziţiei,  ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a punctat principalele realizări ale mandatului Președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), încheiat la data de 7 martie 2017. Diplomatul a numit printre priorităţile organizaţiei  colaborarea cu media și social media pentru promovarea cunoașterii Holocaustului, dar și pentru combaterea negării Holocaustului, antisemitismului, rasismului, extremismului, discriminării și xenofobiei.

În mod special Ioniţă s-a referit la consolidarea educației în domeniul Holocaustului în statele membre și observatoare ale organizației - cum este și R. Moldova, precum și promovarea cercetării academice în domeniul Holocaustului.

”Este important să cunoaștem și să ne asumăm trecutul, să-i învățăm lecțiile dure și să devenim, astfel, mai buni, mai toleranți. Este responsabilitatea noastră comună să educăm generațiile viitoare în spiritul toleranței și al bunei conviețuiri, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Este important să învățăm noile generații că trebuie să facem tot posibilul pentru a nu mai permite ca ura de rasă, separatismul pe baze etnice sau religioase să ducă la repetarea unor asemenea atrocități. Trebuie să avem curajul de a le spune tinerilor adevărul despre istorie, pentru ca niciodată tinerii să nu își piardă curajul în fața vieții și să fie în măsură să-și pregătească cum se cuvine viitorul”, a menţionat diplomatul român.

(Reporter L. Grubîi, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!