ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Noi acțiuni de comemorare a victimelor Holocaustului vor fi organizate la Parlament

10:06 | 15.03.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Noi acțiuni de comemorare a victimelor Holocaustului vor fi organizate la Parlament, în perioada 16-17 martie 2017, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Parlamentul va găzdui expoziția de carte și fotografie „În memoria victimelor Holocaustului”, care ilustrează persecutarea şi exterminarea evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv pe teritoriul actual al Republicii Moldova. Cărțile sînt din fondurile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, iar colecția de fotografii prezintă materialele din arhivele Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA, Memorialului Victimelor Holocaustului din Germania, Centrului de Documentare Ebraică din Italia etc.

Deschiderea expoziției va avea loc joi, 16 martie 2017, începînd cu ora 09.30. La eveniment vor participa deputați, miniștri, diplomați, experți și reprezentanți ai societății civile.

Progresele înregistrate de Republica Moldova în vederea conștientizării Holocaustului, impedimentele care există la nivel de reglementare și implementare, precum și prioritățile pentru următorii ani vor fi discutate în cadrul Mesei rotunde „Comemorarea Holocaustului în Republica Moldova: progrese și perspective”. Evenimentul va avea loc pe data de 17 martie 2017 și va reuni reprezentanți ai instituțiilor de stat, ai partenerilor de dezvoltare și ai societății civile.

Acțiunile de comemorare a victimelor Holocaustului sînt organizate cu susținerea Comunității Evreiești din Republica Moldova și a Ambasadei SUA la Chișinău.

Parlamentul a aprobat, în iulie 2016, Declarația privind acceptarea Raportului final al Comisiei internaționale, prezidate de Elie Wiesel, privind studierea Holocaustului, precum și a instituit ziua de 27 ianuarie ca Zi națională de comemorare a victimelor Holocaustului. Pe 25 ianuarie 2017, Guvernul a aprobat un Plan de acţiuni pentru a promova comemorarea și studierea Holocaustului în Republica Moldova. În februarie curent, Parlamentul Republicii Moldova a găzduit lansarea cărții ”Ghetoul din Chișinău 1941-1942”, semnată de Paul Shapiro, director al noului Oficiu pentru Relații Internaționale al Muzeului Holocaustului din Washington.

img17002013

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!