ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autorităţile de la Tiraspol vor pedepsi cu închisoare organizatorii jocurilor on-line cu final sinucigaş

10:51 | 15.03.2017 Categorie: Regiuni

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Iniţiatorii „grupelor morţii” din jocurile virtuale, depistaţi în stînga Nistrului, ar putea fi pedepsiţi cu privaţiune de libertate pe un termen de la 3 pînă la 8 ani. Sancţiunile sînt prevăzute de un şir de modificări la Codul penal al autoproclamatei rmn, propuse ieri în aşa-numitul soviet suprem de la Tiraspol şi care au fost deja aprobate de comitetul de profil, comunică MOLDPRES.

„Atragerea unei persoane sau unui grup la sinucidere, prin convingere, prin remunerare financiară, prin înşelăciune, prin oferirea de informaţii orientate spre atractivitatea sinuciderii, inclusiv a informaţiei care se conţine în mass-media sau internet; de asemenea complicitatea la sinucidere prin indicarea metodelor sinuciderii va fi pedepsită cu privaţiune de libertate de la trei pînă la cinci ani”, se indică în proiectul aprobat.

Aceleaşi acţiuni, săvîrşite faţă de minori vor fi pedepsite cu privaţiune de libertate de la cinci la opt ani.

Necesitatea elaborării completărilor la Codul penal a fost dictată de faptul că „în ultimul timp pe teritoriul republicii au fost înregistrate mai multe cazuri de sinucidere a adolescenţilor. Se presupune că decizia fatală a fost luată în cadrul „grupurilor morţii”, care propagă cultul sinuciderii printre tineri”.

În prezent, peste 20 de adolescenţi au fost identificaţi de autorităţile autoproclamatei rmn ca participanţi ai „grupei morţii” într-un joc virtual. Potrivit aşa-numitului minister de interne de la Tiraspol, numai pe parcursul ultimei luni, în stînga Nistrului au fost înregistrate peste o sută de semnale de la pedagogi şi părinţi cu privire la comportamentul neadecvat al tinerilor.

Jocurile on-line cu final sinucigaş pentru copii au făcut deja zeci de victime în statele CSI şi, conform presei, au afectat şi spaţiul virtual din unele ţări ale comunităţii europene. Ultimul caz a fost înregistrat la Chişinău, în noaptea de 8 martie, cînd doi tineri de 15 şi 16 ani s-au aruncat în gol de pe acoperişul unei clădiri cu 18 etaje. Două cazuri similare au avut loc în luna februarie, în regiunea transnistreană.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17002014

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!