ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Banca Mondială va acorda Republicii Moldova suport în consolidarea securității energetice

13:28 | 15.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Banca Mondială și-a reiterat disponibilitatea de a acorda tot suportul Republicii Moldova în consolidarea securității energetice a țării şi îmbunătățirea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător. O declarație în acest sens a fost făcută de Satu Kahkonen, director regional al Grupului Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova şi Ucraina, la întrevederea de ieri, cu viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, informează MOLDPRES. 

Serviciul de presă al ME a precizat că în cadrul discuţiilor, interlocutorii au manifestat interes în implementarea cu succes a proiectului de modernizare a SA Termoelectrica și interconectarea sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României. În context, Octavian Calmîc și Satu Kahkonen au convenit asupra necesității de a moderniza sistemul termoenergetic din municipiul Chişinău și de a reconecta clădirile publice la acesta, fapt ce va permite eficientizarea activității întreprinderii Termoelectrica. 

Cei doi oficiali au abordat și subiectul privind importanța implementării Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. În acest scop, reprezentanții Băncii Mondiale au menționat că vor acorda tot suportul necesar instituțiilor regulatorii din Republica Moldova în elaborarea unei noi Metodologii de determinare şi aprobare a tarifelor la energia termică livrată consumătorilor, în conformitate cu cele mai bune practici europene. 

De asemenea, Banca Mondială și-a reiterat disponibilitatea de a fi parte alături de alți parteneri de dezvoltare și instituții financiare internaţionale la acoperirea costurilor financiare pentru construcția interconexiunii electrice și a stației back-to-back cu România pe traseul Isaccea-Vulcănești-Chişinău. 

(Reporter A. Mardare, editor L. Alcază)

img17002021

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!