ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pakistan: A început primul recensămînt al populației după aproape două decenii

14:22 | 15.03.2017 Categorie: Externe

Islamabad, 15 mar. /MOLDPRES/. Primul recensămînt al populației în Pakistan după aproape două decenii a început miercuri pentru a colecta date demografice pe fondul unor măsuri de securitate sporite, au anunțat oficiali citați de agenția DPA, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Mii de recenzori escortați de soldați bat la fiecare ușă în regiuni ale țării pentru a înregistra numărul de case și persoane într-o primă fază, a declarat responsabilul cu organizarea recensămîntului, Asif Bajwa.

În afara faptului că fiecare recenzor este însoțit de un militar, mii de militari și polițiști au fost desfășurați pentru a asigura securitatea în orașe în timpul recensămîntului, a mai spus Bajwa.

A șasea cea mai populată țară din lume a organizat ultima dată un recensămînt în 1998 și următorul ar fi trebuit să se desfășoare după un deceniu, dar a fost amînat din cauza situației de securitate.

O îmbunătățire progresivă a securității s-a înregistrat începînd din 2014 cînd armata a lansat o serie de ofensive contra ascunzătorilor militanților islamiști de la granița cu Afganistanul.

Procesul a fost lansat miercuri în 63 din cele peste 100 de districte din întreaga țară. Aceasta este o primă fază a recensămîntului programat să se încheie într-o lună, a precizat Bajwa.

Numărul de case și persoane va fi înregistrat în recensămînt, a declarat ministrul informațiilor Marriyum Aurangzeb jurnaliștilor în capitala Islamabad. Date demografice esențiale privind urbanizarea, numărul de persoane din diverse grupe de vîrstă, apartenența lor etnică și lingvistică și forma de învățămînt absolvită ar urma să fie disponibile, a adăugat ea.

Primele statistici sînt așteptate în șase luni de la completarea procesului care are două faze, a precizat ministrul pakistanez.

(Editor L. Alcază)