ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tusk consideră 'rupte de realitate' acuzațiile de fascism ale Turciei la adresa Olandei

14:30 | 15.03.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 15 mar. /MOLDPRES/. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat miercuri că acuzațiile de fascism ale Turciei la adresa Olandei sînt ”total rupte de realitate”, în timp ce președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a arătat 'scandalizat', transmit Reuters și AFP, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

Acuzațiile au fost lansate de către Ankara după ce Olanda a anulat mitinguri electorale la Rotterdam ale unor politicieni turci pentru întărirea sprijinului față de un referendum care i-ar conferi prerogative sporite președintelui Recep Tayyip Erdogan.

”Rotterdam, orașul lui Erasmus, distrus în totalitate de către naziști, care acum are un primar născut în Maroc: dacă cineva vorbește de fascism la Rotterdam atunci este total rupt de realitate”, a declarat Tusk în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European.

Declarațiile lui Tusk survin după cele ale președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care s-a arătat ”scandalizat”de acuzațiile lui Erdogan, care a acuzat Germania și Olanda de ”nazism”.

”Sînt scandalizat de ceea ce a spus Turcia despre Olanda, Germania și despre alte țări și nu voi accepta niciodată această comparație între naziști și guvernele actuale”, a declarat Juncker la Strasbourg în fața eurodeputaților, reacționînd la criza diplomatică dintre Ankara și mai multe capitale europene, potrivit AFP. ”A face o comparație cu acea perioadă este total inacceptabil. Cel care face acest lucru se îndepărtează de Europa”, a avertizat Juncker, într-o referire la negocierile de aderare la UE ale Turciei, aflate în prezent într-un punct mort.

(Editor L. Alcază)

img17002028

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!