ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comitetul de Supraveghere a Programului PARE 1+1 a aprobat finanțarea nerambursabilă pentru 33 de întreprinderi

15:37 | 15.03.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie ”PARE 1+1” a aprobat astăzi 33 de cereri de finanțare nerambursabilă, înaintate de companiile create de migranți sau rudele acestora, în sumă totală de 6,6 milioane de lei, informează MOLDPRES.  

Serviciul de presă al Ministerului Economiei a precizat că potrivit estimărilor vor fi create circa 100 locuri noi de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 19,5 milioane de lei. 

Viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a menționat că ”Programul ”PARE 1+1” se bucură de un interes sporit în rîndul migranților și rudelor acestora, fapt care determină creșterea constantă a numărului de persoane interesate de a se reîntoarce acasă, ori de a investi remitențele în crearea și dezvoltarea unei afaceri proprii”, a accentuat ministrul Economiei.

La rîndul ei, Iulia Iabanji, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului de Întreprinderi Mici și Mijlocii, a subliniat că pentru implementarea Programului ”PARE 1+1” în bugetul de stat sînt planificate 40 milioane de lei.

De asemenea, sursa citată a precizat că 49 la sută din întreprinderile beneficiare de finanțare nerambursabilă sînt în faza extinderii/dezvoltării afacerii, iar 51%, în faza de lansare. Din totalul cererilor recepționate, 15 afaceri sînt create de lucrătorii migranți, care s-au întors de peste hotare, iar 18 fiind constituite de rudele de gradul unu ale migranților. Totodată, datele statistice mai indică că 60 la sută din afaceri sînt create și administrate de femei, iar 23% de tineri.

Din totalul solicitărilor de finanțare nerambursabilă, 20 de afaceri sînt demarate în agricultură și orientate spre cultivarea cerealelor și viței-de-vie, cultivarea lavandei, legumelor în spații protejate etc. 7 întreprinderi, care au fost acceptate pentru finanțarea nerambursabilă activează în domeniul prestării serviciilor, iar altele 6 - în industria prelucrătoare.

Analiza provenienței remitențelor relevă faptul că cei 33 de solicitanți investesc remitențele provenite din munca desfășurată în 14 state: Italia – 14 , Germania, Rusia – cîte 3, Franța, Israel – cîte 2, Danemarca, Islanda, SUA, Ucraina, Marea Britanie, România, Spania, Portugalia și Irlanda – cîte o persoană.

Tot astăzi, Comitetul de Supraveghere a Programului de Atragere a Remitențelor în Economie ”PARE 1+1” a acceptat decizia privind inițierea procedurilor de introducere a unor modificări în regulamentul programului, inclusiv privind majorarea cuantumului maxim al finanțării nerambursabile alocate de la 200 mii lei la 250 mii de lei.

Programul PARE 1+1 are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încît fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în formă de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

(Reporter A. Mardare, editor L. Alcază)