ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Gheorghe Bălan s-a întîlnit cu Reprezentantul special al Ucrainei în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană

18:16 | 15.03.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan l-a primit astăzi pe Reprezentantul special al Ucrainei în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, E.S. Valerii Jovtenco. Diplomatul a fost însoţit de Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, E.S. Ivan Gnatîşin, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Oficialii ucraineni au fost informaţi despre situaţia actuală în procesul de reglementare. Vicepremierul a evidenţiat problemele majore de pe agenda dialogului Chişinău-Tiraspol, care cer soluţionare neîntîrziată (accesul nestingherit al fermierilor la terenurile agricole, din raionul Dubăsari, crearea condiţiilor necesare pentru buna funcţionare a şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană, barierele impuse în calea liberei circulaţii, menţinerea stabilităţii în Zona de securitate etc.).

De asemenea, Gheorghe Bălan a reiterat că eforturile depuse de autorităţile de la Chişinău sînt orientate să contribuie la identificarea soluţiilor favorabile de trai şi activitate pentru locuitorii de pe ambele maluri ale rîului Nistru.

La rîndul său, E.S. Valerii Jovtenco a dat asigurări că Ucraina susţine fără echivoc suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, rămîne profund implicată în procesul de reglementare transnistreană şi va contribui la avansarea graduală a procesului de negocieri şi la promovarea unui dialog constructiv dintre părţi.

În context, a fost exprimată determinarea fermă în vederea instituirii controlului comun la frontiera de stat moldo-ucraineană pe segmentul central (transnistrean). În acest sens, a fost menţionată importanţa controlului comun al frontierei din perspectiva modernizării şi simplificării procedurilor, precum şi pentru securizarea frontierelor, combaterea contrabandei, traficului ilicit şi a altor elemente negative prezente la frontieră.

O altă temă de discuţii a vizat retragerea necondiţionată de pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor militare şi a stocurilor de muniţii, conform prevederilor constituţionale şi angajamentelor internaţionale existente.

La finalul întrevederii, oficialii au exprimat deschiderea şi interesul reciproc pentru consolidarea conlucrării bilaterale între cele două state.