ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un fost ministru israelian îl acuză pe Erdogan că vrea să creeze „un nou imperiu otoman”

09:15 | 16.03.2017 Categorie: Externe

Tel Aviv, 16 mar. /MOLDPRES/. Fostul ministru israelian al apărării, Moshe Yaalon, l-a acuzat miercuri pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, că vrea să creeze „un nou imperiu otoman” și a criticat dezangajarea SUA în Orientul Mijlociu, consemnează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Erdogan dorește să-și impună „hegemonia stabilind, nu doar în Turcia, un nou imperiu otoman cu ideologia (grupării) Fraților Musulmani”, a spus în timpul unei întîlniri cu ziariști străini Moshe Yaalon, care este și unul dintre posibilii candidați pentru postul de premier la viitoarele alegeri legislative.

Mai mult decît atît, fostul ministru israelian a spus că Turcia, deși face parte din NATO, acționează împotriva intereselor occidentale și a calificat-o drept un „element radical” asemănător Iranului — țară considerată principalul inamic al Israelului — și grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Decizia fostului președinte american Barack Obama ca SUA să se „dezangajeze” în Orientul Mijlociu a lăsat un vid în zonă, iar acest vid este acum „umplut de cele trei elemente care luptă pentru hegemonie în regiune”, respectiv Turcia, Iran și jihadiștii grupării SI, a continuat Moshe Yaalon, care la începutul săptămînii a anunțat că părăsește partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu pentru a-și crea propriul partid.

Declarațiile sale survin după ce Israelul și Turcia au reușit să-și normalizeze relațiile în urma conflictului diplomatic ce a urmat asaltului trupelor israeliene asupra unei flotile turce care a încercat pe 31 mai 2010 să spargă blocada instituită de Israel asupra Fîșiei Gaza, incident soldat cu moartea a zece activiști turci.

(Editor A. Răileanu)