ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Electorală britanică a amendat Partidul Conservator pentru cheltuielile de campanie și a sesizat poliția

13:29 | 16.03.2017 Categorie: Externe

Londra, 16 mar. /MOLDPRES/. Partidul Conservator britanic, aflat la guvernare, a fost amendat cu 70.000 de lire sterline pentru nerespectarea reglementărilor privind cheltuielile de campanie, a anunțat joi Comisia Electorală, care a sesizat poliția, transmite Reuters, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Amenda, cea mai mare într-un astfel de caz, a fost dictată după ce Comisia Electorală a identificat "nereguli semnificative" în ceea ce privește înregistrarea cu acuratețe a cheltuielilor Partidului Conservator în campaniile pentru trei alegeri parțiale în 2014 și pentru scrutinul național din 2015.

Unele înregistrări au fost incomplete sau inexacte și nu au respectat regulile impuse pentru campaniile la nivel local și național.

În total, sumele contabilizate greșit sau nedeclarate se ridică la aproape 300.000 de lire.

Anunțul survine într-un moment sensibil pentru premierul Theresa May, care se pregătește să declanșeze procedura oficială de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

"Ancheta noastră a descoperit numeroase nereguli din partea unei formațiuni mari, cu multe resurse și experiență, în ce privește înregistrarea exactă a cheltuielilor și raportarea lor corectă", a declarat John Holmes, președintele Comisiei Electorale, într-un comunicat.

"Atunci cînd regulile nu sînt respectate, este subminată încrederea votanților în procesul democratic, de aceea partidele politice trebuie să trateze cu seriozitate responsabilitățile ce le revin din legislație", a subliniat Homes.

"Regretăm cele întîmplate și vom continua să ne revizuim procesul intern pentru a ne asigura că nu se vor repeta", a reacționat Partidul Conservator într-un comunicat.

Separat, Biroul Procurorului Coroanei a informat că a primit de la 11 poliții locale dosare privind eventuale nereguli în cheltuielile de campanie ale Partidului Conservator, urmînd să decidă dacă va deschide anchete penale.

În octombrie 2016, Comisia Electorală a amendat Partidul Laburist, de opoziție, cu 20.000 de lire pentru neraportarea tuturor cheltuielilor efectuate în campania din 2015.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!