ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un partid fondat de doi turci a intrat pentru prima oară în Legislativul olandez

13:32 | 16.03.2017 Categorie: Externe

Amsterdam, 16 mar. /MOLDPRES/. Partidul DENK, fondat de doi deputați turci, a înregistrat miercuri primul succes electoral în Olanda, cîștigînd trei mandate în viitorul parlament, după numărarea aproape în totalitate a buletinelor de vot, transmite DPA, AGERPRES și MOLDPRES.

"Noua Olandă a cîștigat astăzi o voce în camera inferioară", a declarat liderul formațiunii, Tunahan Kuzu. El și-a exprimat speranța că, după încheierea numărării buletinelor la Amsterdam și Rotterdam, partidul său va obține un plus de mandate.

DENK a fost înființat de Tunahan Kuzu și Selcuk Ozturk după plecarea lor în 2014 din grupul parlamentar al Partidului Laburist (PvdA).

Potrivit lui Kuzu, DENK își propune să combată "xenofobia în creștere" pe scena politică olandeză, cu referire clară la liderul populist Geert Wilders.

Mesajul DENK a fost unul de "toleranță, un răspuns împotriva urii, pentru solidaritate și acceptare reciprocă", a afirmat el.

Succesul DENK a fost însă umbrit de criticile formulate de președintele camerei inferioare a parlamentului, Khadija Arib, de origine marocană, față de lipsa de reacție a lui Kuzu la declarațiile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan în conflictul diplomatic dinaintea alegerilor.

"Mi-ar fi plăcut să-l văd de liderul DENK, dl Kurzu, distanțîndu-se de comentariile lui Erdogan. Alegațiile potrivit cărora sîntem rămășițe ale naziștilor și fasciștilor sînt inacceptabile", a declarat Arib, într-o declarație la un post de radio, miercuri, în ziua alegerilor.

(Editor A. Răileanu)