ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova şi Japonia au marcat 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice

16:50 | 16.03.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene salută împlinirea astăzi, 16 martie curent, a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Japonia, ţară care a recunoscut printre primele independenţa statului nostru la data de 26 decembrie 1991, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de informare și comunicare cu mass-media al MAEIE.

Cu prilejul aniversării diplomatice, a fost realizat un schimb al mesajelor de felicitare între Viceprim-ministrul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, şi ministrul Afacerilor Externe al Japoniei, Fumio Kishida.

În mesajul său de felicitare adresat omologului japonez, şeful diplomaţiei moldoveneşti a punctat că „dialogul bilateral excelent din ultimii 25 de ani a demonstrat cooperarea fructuoasă atît în cadru bilateral, cît şi multilateral, bazat pe principii comune precum valorile democraţiei, statului de drept şi economiei de piaţă”. Ministrul moldovean de Externe a evidenţiat că „oamenii din Republica Moldova apreciază sprijinul generos şi constant al Guvernului Japoniei pentru consolidarea instituţiilor democratice din ţară, precum şi realizarea cu succes a diverselor proiecte în domeniul agriculturii, sănătate, educaţie, economie, ştiinţă, tehnologie şi cultură”.

De asemenea, schimbul de mesaje la nivel înalt a fost realizat între Prim-ministrul Pavel Filip şi Prim-ministrul Japoniei Shinzo Abe.

Relaţiile diplomatice cu Japonia au fost stabilite la 16 martie 1992. Cu ocazia aniversării, misiunile diplomatice ale ambelor ţări organizează evenimente culturale la Chişinău şi Tokyo. Astfel, Ambasada Japoniei în Republica Moldova invită publicul larg la primul festival de film japonez care se va desfăşura în perioada 17-18 martie curent la cinematograful „Odeon”.

Concomitent, în ziua aniversării diplomatice, Ministerul de Externe a fost gazda evenimentului de lansare a ştampilei cu obliterare specială „25 de ani de relaţii diplomatice Republica Moldova–Japonia”, elaborată de Poşta Moldovei cu reprezentarea Cetăţii Tighina şi Castelului Himeji din prefectura Hyogo. Ştampila va fi aplicată pe timbrul personalizat cu reprezentarea sakurei (floarea de cireş japoneză) de pe plicul cu desen special, ce include mai multe state cu care Republica Moldova a semnat acorduri privind stabilirea relaţiilor diplomatice în anul 1992.

Totodată, la 31 martie 2017, în incinta Ambasadei Republicii Moldova la Tokyo va fi organizată o recepţie pentru oficiali niponi, membri ai corpului diplomatic şi reprezentanţii comunităţii moldovenilor stabiliţi în Japonia.

img17002084

img17002084

img17002084

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!