ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie de artă plastică „In memoriam Gheorghe Vrabie” a fost vernisată la Chişinău

18:10 | 16.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. O expoziţie de artă plastică contemporană în memoria pictorului Gheorghe Vrabie, autorul simbolurilor naţionale, deţinător al Ordinului Republicii, a fost vernisată astăzi la Centrul  „Constantin Brâncuşi” din capitală, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat artişti plastici, scriitori, ziarişti, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău.

Georgeta Vrabie, fiica regretatului artist, a menţionat că pentru expoziţia comemorativă inaugurată astăzi a ales 77 de lucrări, cifră care reprezintă anii de viaţă ai tatălui ei.

Vicepreşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Ghenadie Jalbă, a subliniat că lucrările etalate reprezintă toate etapele de creaţie ale pictorului. „Gheorghe Vrabie s-a realizat cu succes în diverse genuri: grafică de carte, grafică de şevalet şi lucrări monumentale”, a constatat Ghenadie Jalbă.

În context, criticul de artă Constantin Spînu a accentuat că Gheorghe Vrabie este unul dintre cei mai mari plasticieni ai generaţiei de mijloc. „Această expoziţie denotă un mare profesionalism, o mare dragoste faţă de artă, patrie şi lumină”, a mai spus Constantin Spînu.

Gheorghe Vrabie s-a născut la 21 martie 1939, în satul Călineşti, raionul Făleşti. A studiat la Academia de Pictură, Arhitectură, Sculptură „I. Repin” din Sankt Petersburg, în perioada 1962-1967. A debutat în 1961. A ilustrat pe parcursul anilor mai multe volume din literatura română şi universală. Printre lucrările lui Gheorghe Vrabie se numără și stema națională a Republicii Moldova, drapelul municipiului Chișinău și designul leului moldovenesc.

În 1964, Gheorghe Vrabie a fost distins cu Premiul I pentru grafică la concursul organizat de Academia de Artă din Sankt Petersburg, în 1990 - cu Premiul concursului organizat pentru elaborarea Stemei de Stat a Republicii Moldova şi în 1999 - cu Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. În 1998 i s-a conferit titlul onorific "Maestru în Artă". În 2000 a fost decorat cu Medalia „Mihai Eminescu” şi în 2010 – cu „Ordinul Republicii”. În prezent, Liceul Teoretic din satul natal şi şcoala de arte plastice pentru copii din oraşul Făleşti îi poartă numele. Gheorghe Vrabie s-a stins din viaţă la 31 martie 2016.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 2 aprilie.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17002090

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!