ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Membrii a două grupări criminale au fost reţinuţi pentru trafic de persoane şi proxenetism

11:59 | 17.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Membrii a două grupări criminale au fost reţinuţi pentru trafic de persoane şi proxenetism la nivel internațional. Declaraţia a fost făcută astăzi de către procurorul, Vladimir Moşneaga, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, prima grupare s-a ocupat, timp de doi ani, cu exploatarea sexual-comercială a tinerelor în Dubai. „Liderul grupării era un cetățean al Azerbaijanului în vîrstă de 38 de ani, domiciliat de 16 ani în Dubai. Acesta, în complicitate cu două tinere din R. Moldova şi alţi complici din Dubai, recrutau fete cu vîrste cuprinse între 18 și 28 de ani. Victimelor li se perfectau pașapoartele şi vizele de călătorie în Dubai, iar ulterior acestea erau transportate în Emiratele Arabe Unite, cu avionul, prin Aeroportul din Odessa, Ucraina. Ajunse în Dubai, fetele erau impuse să presteze, timp de două luni, servicii sexuale, fără a fi remunerate, iar în cazul neacceptării acestor condiții, tinerele erau vîndute altor proxeneți contra sumei de 2000-3000 de euro”, a spus Moşneaga.

În prezent, au fost identificate șapte victime care au fost exploatate sexual. Liderul grupării şi una dintre complice se află în arest preventiv, un alt suspect colaborează cu organele de drept şi este cercetat în libertate.

La rîndul său, directorul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, Lilian Levandovschii, a menţionat că a doua grupare a fost destructurată de forţele de ordine din R. Moldova, în comun cu organele de drept din Grecia. „S-a stabilit că gruparea era condusă de un cetățean român de 51 de ani şi o moldoveancă de 34 de ani, care, în complicitate cu alţi patru cetățeni greci, recrutau prin rețelele de socializare tinere cu vîrste cuprinse între 18 și 25 de ani. Victimelor li se perfectau pașapoartele, iar apoi erau transportate în orașul Atena, Grecia, în scopul prestării serviciilor sexuale. Membrii grupării transportau tinerele la clienți în apartamente sau hoteluri, banii pentru serviciile sexuale fiind preluați de aceștia. În timpul reținerii, au fost identificate şi eliberate opt tinere din R. Moldova, cărora li s-a acordat sprijinul legal şi de protecție”, a specificat Levandovschii.

Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă închisoare pînă la 10 ani.

(Reporter A. Plitoc, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!