ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE a majorat cu 5 la sută tariful la energia termică livrata consumatorilor de către Termoelectrica

13:30 | 17.03.2017 Categorie: Economic

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în şedinţa publică de astăzi, un nou tarif la energia termică livrată consumatorilor din municipiul Chișinău în mărime de 1122 lei pentru o gigacalorie, cu 5 la sută mai mare decît cel stabilit în luna septembrie 2016, informează MOLDPRES.

Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a precizat că hotărîrea Consiliului autorității de reglementare în energetică va intra în vigoare de la 1 mai 2017, însă va fi aplicată în următorul sezon de încălzire. În septembrie anul trecut tariful a fost majorat cu 8,2 la sută.

Termoelectrica a cerut majorarea tarifului de la 1068,22 pînă la 1132,20 lei pentru o gigacalorie urmare a creșterii indicatorilor tehnici incluși în planul de producere pentru acest an, prognozei actualizate a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2017-2019, indicilor prețurilor cu amănuntul, cursul de schimb al dolarului și majorarea tarifelor la energia electrică solicitată de GAS Natural Fenosa, a declarat în cadrul ședinței Veaceslav Eni, directorul general al Termoelectrica.

În cadrul audierilor din 9 martie el a adăugat că în ultimul un an și jumătate a redus pierderile cu peste 700 milioane de lei, însă ajustarea tarifului este dictată de acoperirea costurilor. Veaceslav Eni a mai adăugat că în anul 2016 întreprinderea a înregistrat ”rezultate excepționale”.

Ajustarea pînă la 31 martie 2017 a tarifelor la energia termică și electrică la nivelul care ar acoperi cheltuielile justificate este un angajament al autorităților față de Fondul Monetar Internațional.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)