ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Întîlnire Trump-Merkel: președintele american a criticat țările membre NATO, dar a apreciat Germania

09:17 | 18.03.2017 Categorie: Externe

Washington, 18 mar. /MOLDPRES/. Președintele american Donald Trump a fost vineri gazda cancelarului german Angela Merkel la Casa Albă, relatează REUTERS, preluată de AGERPRES și MOLDPRES. Întîlnirea celor doi fusese programată inițial marți, dar a fost amînată din cauza furtunii de zăpadă care a lovit coasta de est a Statelor Unite.

Trump a reafirmat cu ocazia întrevederii cu Merkel că membrii NATO trebuie să își achite corect obligațiile financiare față de alianță. El a apreciat însă, potrivit agenției Reuters, eforturile guvernului de la Berlin pentru creșterea bugetului apărării și atingerea unei cote de cel puțin 2% din PIB, adaugă AFP.

Xinhua reamintește că în ianuarie, Trump a acordat un interviu presei europene, în care a susținut că NATO este o organizație depășită, deoarece nu luptă împotriva terorismului. După ce și-a preluat mandatul de președinte, el a coborît însă tonul criticilor la adresa alianței nord-atlantice. Vineri, el a declarat că i-a reafirmat cancelarului Merkel sprijinul său puternic pentru NATO, precizează AFP.

Migrația a fost un alt subiect pe agenda discuțiilor de la Casa Albă. Președintele SUA a subliniat, la conferința de presă comună cu cancelarul german, că imigrația este "un privilegiu, nu un drept".

În privința relațiilor comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, Trump a insistat că nu este izolaționist, dar dorește tratate de schimb echitabile.

Merkel a afirmat că mai speră să se reia negocierile pentru tratatul transatlantic de liber schimb, între SUA și UE. Acesta ar fi, după aprecierea ei, un tratat bilateral, de tipul celor preferate de Trump.

(Editor M. Jantovan)

img17002126

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!