ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Jean-Claude Juncker: După Marea Britanie, nicio altă țară nu va mai părăsi UE

11:21 | 19.03.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 19 mar. /MOLDPRES/. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nu este îngrijorat de posibilitatea ca, după Marea Britanie, și alte țări să părăsească Uniunea Europeană, deoarece Brexitul le va face să înțeleagă că ieșirea din UE nu este o opțiune bună, transmite REUTERS, citată de AGERPRES și MOLDPRES. 

Într-un interviu acordat ediției de sîmbătă a cotidianului Bild, Juncker a fost întrebat dacă și alte state membre vor urma exemplul Marii Britanii de a părăsi Uniunea. "Nu. Exemplul Marii Britanii îi va face pe toți să înțeleagă că nu merită să plece", a răspuns el. Juncker a adăugat: "Dimpotrivă, statele membre rămase se vor îndrăgosti din nou unele de altele și își vor reînnoi jurămintele față de Uniunea Europeană".

Juncker a mai spus că Marea Britanie va trebui să se obișnuiască să fie tratată ca o țară care nu mai este membră. "Să fii membru pe jumătate și să alegi doar ce-ți convine nu este posibil. În Europa, mănînci ce ai pe masă sau nu te așezi la masă", a adăugat el.

Președintele Comisiei Europene a susținut că în viitor vor adera la UE și alte țări, deși nu în timpul mandatului său, care se încheie în 2019, deoarece niciuna dintre țările candidate nu îndeplinește încă toate condițiile.

În același interviu, Juncker a avertizat că un război comercial între SUA și Europa nu ar fi bun pentru niciuna dintre părți. Întrebat de Bild am Sonntag dacă Europa ar putea face față unui război comercial cu Statele Unite, Juncker a răspuns: "Un război comercial nu este nici în interesul Europei, nici în interesul SUA". Totodată, șeful executivului european a apreciat că este cazul ca afirmațiile despre protecționism făcute de administrația președintelui Donald Trump să fie luate în serios și Europa trebuie să fie pregătită.

Joi, ministrul de finanțe al SUA, Steven Mnuchin, a declarat că administrația Trump nu intenționează să se implice în războaie comerciale, dar că anumite relații comerciale trebuie reexaminate pentru a deveni mai echitabile.

(Editor M. Jantovan)

img17002137

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!