ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Germania și Japonia pledează pentru liber-schimb și piețe deschise

09:53 | 20.03.2017 Categorie: Externe

Hanovra, 20 mar. /MOLDPRES/. Cancelarul german Angela Merkel și prim-ministrul japonez Shinzo Abe au pledat duminică seară pentru liber-schimb și piețe "libere și deschise", într-un moment în care administrația președintelui american Donald Trump se menține pe poziții protecționiste, relevă AGERPRES și MOLDPRES, citînd AFP.

"Noi vrem piețe libere, deschise, vrem evident comerț echitabil, dar nu dorim să construim nicio barieră", a declarat Merkel, într-un discurs la Hanovra, în ajunul deschiderii CeBIT, cel mai mare salon high-tech din lume, unde Japonia este în acest an țara invitată.

"Într-o epocă a interconexiunii (...) noi vrem să legăm societățile noastre și să cooperăm de o manieră echitabilă împreună. Acesta este liberul-schimb", a adăugat cancelarul german.

"Economiile se pot dezvolta prin conectivitate", a insistat la rîndul său Abe, aflat la Hanovra în cadrul unui turneu european.

Japonia a beneficiat de liberul-schimb și "vrea să devină campioana care susține sistemele deschise alături de Germania", a spus el.

"Cancelar Merkel, vom menține o lume deschisă și care respectă regulile, liberă și echitabilă, și o vom face durabilă", a mai declarat șeful guvernului de la Tokio, chemînd la "finalizarea rapidă" a acordului UE-Japonia.

Aceste declarații intervin în momentul în care dezacorduri de fond au avut loc în cursul weekendului în cadrul unei reuniuni a responsabililor de finanțe ai G20, în Germania, la care poziția Statelor Unite a determinat retragerea din comunicatul final a unei condamnări a "protecționismului", conchide AFP.

(Editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!