ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

S-au împlinit 100 de ani de la naşterea actorului şi cîntăreţului de operă Eugeniu Ureche

14:08 | 20.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. S-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Eugeniu Ureche, actor de teatru şi cinema, cîntăreţ de operă, regizor şi scenograf, Artist al Poporului, deţinător al Ordinului Republicii, informează MOLDPRES.

Eugeniu Ureche s-a născut la 20 martie 1917 în satul Hîrtopul Mare, judeţul Orhei. A studiat la Liceul „B. P. Hasdeu” din Chișinău (1928-1934) şi Conservatorul „Unirea” din Chișinău (1934-1938) cu Gabriel Afanasiu, Alexandru Antonovski (canto) şi Maria Kosmacevskaia (mişcare scenică). A fost solist al Ansamblului de cîntece și dansuri „Doina” al Filarmonicii (1942-1944), solist al Teatrului de Operă și Balet (1955-1959) și actor al trupei Teatrului muzical-dramatic „A. S. Pușkin” (1945-1979). 

Eugeniu Ureche s-a manifestat ca actor dramatic, cîntăreț de operetă, solist de operă, interpret de muzică populară, regizor și scenograf. În patru decenii de activitate ca actor dramatic şi cîntăreţ de operă a interpretat peste 100 de roluri din dramaturgia universală şi naţională, în spectacole ca: „Regele Lear”,„Tartuffe”, „Revizorul”, „Mascarada”, „Tigrul şi Hiena”, „O scrisoare pierdută”, „Opera de trei parale”, ”Ovidiu”, „Fîntîna Blanduziei” ş.a. La operă a creat roluri memorabile în spectacolele „Rigoletto” de Verdi, „Mireasa ţarului” de Rimski-Korsakov, „Demonul” de Rubinştein, „Grozovan” de Gerşfeld ş.a.

A interpretat și înregistrat la Radio Chișinău piese precum: „Of, sărmana păsărea”, „Frunză verde de salcîm”, ”Dragă mi-e lelița-n vie”, „Frunză verde doi bujori”, „S-ar găti badea de nuntă” ș.a., inclusiv creații clasice semnate de W. A. Mozart, G. Verdi, D. Fedov, V. Baronciuc ș.a. De asemenea, Eugeniu Ureche s-a produs în filmele „Leana” (Studioul „M. Gorki”), „Andrieş” (Studioul „A. Dovjenko”) şi „Zări neliniştite” (Studioul „Moldova-Film”).

În 1950, Eugeniu Ureche a fost distins cu Premiul de Stat al URSS, în 1953  - cu titlul onorific „Artist al Poporului din RSSM”, în 1967 – cu titlul onorific „Artist al Poporului din URSS” şi în 1997 – cu Ordinul Republicii. 

Eugeniu Ureche s-a stins din viaţă la 27 ianuarie 2005. El a fost înmormîntat în Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17002151

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!