ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Piața serviciilor publice de telefonie mobilă a intrat în declin, în anul 2016

14:48 | 20.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Traficul de voce și volumul total al vînzărilor de servicii de telefonie mobilă au înregistrat în anul 2016, pentru prima dată în ultimii ani, o scădere sensibilă pe fondul unei creșteri ușoare a numărului de utilizatori ai acestor servicii, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) precizează că, potrivit datelor furnizate de operatori, traficul de voce s-a diminuat cu 1,7 la sută, iar cifra de vînzări a scăzut cu 4,4 la sută, pînă la 3 miliarde 441,9 milioane de lei. Pe de altă parte, numărul utilizatorilor de servicii a crescut cu 2,4 la sută și a ajuns la 4 milioane 429,3 mii.

Specialiștii ANRCETI explică regresul în dinamica traficului de voce și al vînzărilor pe piața serviciilor de telefonie mobilă prin schimbarea preferințelor de consum al utilizatorilor de la telefonia mobilă la soluții alternative de comunicare prin rețeaua Internet care sînt mai ieftine sau se oferă gratuit (aplicațiile Skype, Viber etc.).    

Statisticile oficiale denotă însă o evoluție neunivocă la nivelul operatorilor. Astfel, volumul total al traficului de voce al Orange Moldova s-a redus cu 4,9 la sută, în timp ce traficul de voce în rețelele companiilor Moldcell și Moldtelecom a crescut cu 6,1 la sută și, respectiv, cu 2 la sută. Cifra de vînzări a companiilor Orange Moldova și Moldcell s-a redus cu 5,4 la sută și, respectiv, 3,6 la sută, iar vînzările efectuate de Moldtelecom au crescut cu 6,8 la sută.

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă raportată la 100 de locuitori a sporit în anul 2016 cu 3 puncte procentuale și a alcătuit 124,7%. Acest indicator arată că la o sută de locuitori ai R. Moldova revin, în medie, peste 124 de cartele SIM procurate de la furnizorii de telefonie mobilă, ceea ce înseamnă că o parte din utilizatori deţin cîte două sau mai multe cartele. 

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

img17002154

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!