ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rata dobînzii la credite a crescut ușor în februarie, după ce în ianuarie coborîse la minimul ultimilor doi ani

15:43 | 20.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 20 mar. /MOLDPRES/. Rata medie a dobînzii la creditele noi acordate a urcat la 11,74 la sută, în luna februarie, după ce în luna precedentă a coborât la minimul ultimilor doi ani, 11,55 la sută, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, publicate astăzi, informează MOLDPRES.

Creditele s-a ieftinit în anul trecut cu circa 30 la sută, pe fondul relaxării politicii monetare a BNM și o scădere mai accentuată a ratelor dobînzilor la depozitele bancare la termen.

Datele băncii centrale relevă însă că, deși rata medie ponderată a dobînzii a crescut nesemnificativ, volumul creditelor acordate de bănci s-a majorat în februarie cu peste 100 milioane de lei față de luna precedentă, pînă la 1 miliard 68 milioane de lei. Peste 90 la sută din finanțări au fost acordate pe o perioadă de peste 12 luni.

Băncile au acordat persoanelor juridice credite la o rată medie a dobînzii de 11,42 la sută, în timp ce persoanele fizice au contractat împrumuturi la o rată medie de 12,35 la sută. 

Creditarea economiei se reduce, iar ponderea creditelor dubioase și compromise este în ascensiune. În ultimele opt luni, creditarea economiei s-a redus cu peste 3 miliarde de lei, de la 37 de miliarde de lei, în iunie anul trecut, la 34 de miliarde de lei în februarie curent”, menționează expertul financiar Veaceslav Ioniță pe blogul IDIS ”Viitorul”. În perioada respectivă, ”creditele dubioase și compromise au rămas la același nivel și constituie aproximativ 3,6 miliarde lei. În schimb, creditele performante ale agenților economici de bună credință care achită fără întîrziere s-au redus cu 3 miliarde de lei, de la 33,6 miliarde, în iunie anul trecut, la 30,6 miliarde de lei în februarie curent”.

Potrivit economistului, ”reducerea creditării economiei are loc exclusiv ca urmare a plecării agenților economici de bună credință din sistemul bancar. Ba mai mult, cei buni de plată nu accesează credite noi. În schimb, în bănci rămîn doar agenții economici cu probleme, care nu-și pot onora obligațiile și nu achită în termen creditele”.

(Reporter V. Bercu, editor L. Alcază)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!