ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Summitul UE în format 27 pentru pregătirea negocierilor asupra Brexitului va avea loc la 29 aprilie

13:57 | 21.03.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 21 mar. /MOLDPRES/. Summitul liderilor din țările membre ale UE în vederea definirii poziției celor 27 în negocierile cu Londra asupra Brexitului va avea loc la 29 aprilie, a anunțat marți președintele Consiliului European, Donald Tusk, informează AFP, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

"Am convocat un Consiliu European pentru sîmbătă, 29 aprilie, în vederea adoptării direcțiilor de negociere pentru discuțiile asupra Brexitului", a declarat Tusk în timpul unui briefing la Bruxelles.

Această declarație intervine la o zi după ce guvernul britanic a anunțat că va lansa oficial, la 29 martie, procedura pentru separare de UE.

Aceasta înseamnă că Londra va invoca oficial la acea dată articolul 50 al Tratatului de la Lisabona în fața Consiliului European, instanță ce-i reunește pe liderii statelor membre ale UE.

Această etapă oficială va permite lansarea negocierilor dintre Londra și Bruxelles, cu o perioadă prevăzută pînă la doi ani pentru a duce la bun sfîrșit negocierile complexe, înainte de a pune capăt celor peste 40 de ani ai unei relații destul de agitate UE-Marea Britanie.

Însă liderii celor 27 vor trebui să se pună întîi de acord între ei, în timpul acestui summit al lor de la sfîrșitul lui aprilie, asupra "direcțiilor de negociere" ce vor fi ulterior detaliate prin "directive de negocieri".

Prin urmare, negocierile nu ar trebui să înceapă în mod concret decît cu cîteva săptămîni după summitul din 29 aprilie, convocat între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale franceze.

Donald Tusk a declarat luni că el va prezenta după cel mult 48 de ore de la declanșarea procedurii de Brexit "direcțiile de negociere" pe care cei 27 le vor adopta în timpul summitului lor. "Personal, aș fi preferat ca Marea Britanie să nu aleagă să părăsească UE, însă majoritatea alegătorilor britanici au decis altfel", a comentat marți Donald Tusk. 

(Editor M. Jantovan)

img17002187

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!