ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Decretul de retragere a cetățeniei lui Traian Băsescu a fost suspendat pînă la soluţionarea cauzei

14:39 | 21.03.2017 Categorie: Politic

Chişinău, 21 mar. /MOLDPRES/. Judecătoria Centru a capitalei a suspendat ieri decretul şefului statului Igor Dodon privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, pînă la soluţionarea cauzei. Informaţia a fost confirmată pentru agenţie de către avocatul lui Traian Băsescu, Andrei Bivol, relatează MOLDPRES.

Potrivit avocatului, după suspendarea decretului, acesta nu va produce efecte juridice. „Cauza este la etapa pregătitoare. Pînă la data de 2 mai, pîrîtul urmează să prezinte referinţa şi probele în baza cărora a fost făcută retragerea cetăţeniei. Ulterior, în perioada 3-12 mai, deja noi vom prezenta contraprobe, iar pe 16 mai va avea loc prima şedinţă”, a menţionat Andrei Bivol.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat la începutul lunii ianuarie un decret privind retragerea cetățeniei R. Moldova lui Traian Băsescu. Şeful statului a menţionat atunci că „dlui Băsescu i-a fost acordată cetăţenia în mod ilegal, deoarece în cadrul procedurii au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, ce prevedeau că Traian Băsescu era supus urmăririi penale pe mai multe capete de acuzație în România, însă a ascuns acest fapt esențial, ceea ce constituie temei de retragere a cetățeniei în baza normei legale”. Ulterior, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, l-a atacat în judecată pe şeful statului, Igor Dodon, pentru că i-a retras cetăţenia R. Moldova.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)