ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

PNUD: Republica Moldova se menține în grupul țărilor cu dezvoltare umană medie

09:08 | 22.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova se clasează pe poziția 107 din 188 de țări și teritorii, conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU). Valoarea de 0,699 plasează țara noastră în topul categoriei de dezvoltare umană medie, informează MOLDPRES.

Un comunicat al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova arată că în clasamentul IDU pentru 2016, din țările din Europa și Asia Centrală, Turkmenistanul și Uzbekistanul care s-au clasat pe locul 111 și respectiv 105, sînt cele mai apropiate de Republica Moldova, inclusiv și după mărimea populației.

Raportul de Dezvoltare Umană 2016 a fost lansat pe 21 martie la Stockholm de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Între 1990 și 2015, valoarea IDU a Republicii Moldova a crescut de la 0,652 la 0,699, și a înregistrat o creștere de 7,2 la sută. În această perioadă, speranța de viață la naștere a crescut cu 4,1 ani, numărul mediu de ani de școlarizare a crescut cu 3,9 ani și speranța de viață școlară a scăzut cu 0,2 ani. Venitul național brut al Republicii Moldova pe cap de locuitor a scăzut cu circa 23,8 la sută între 1990 și 2015.

Raportul Dezvoltării Umane măsoară, de asemenea și inegalitățile. Coeficientul Inegalității Umane pentru Republica Moldova este egal cu 10,1 la sută, în timp ce media în regiunea Europei și Asiei Centrale este de 12,7 la sută.

Indicele multidimensional al sărăciei pentru Republica Moldova este de 0,004. Cele mai recente date făcute publice în 2012 ne indică 44.000 de persoane (sau 1,2 la sută din total populației) sînt săraci, în timp ce 90.000 (sau 2,5 la sută din total populației) trăiesc foarte aproape de limita sărăciei.

"Sărăcia este un fenomen complex și multidimensional și nu poate fi măsurată doar prin referința exclusivă la cheltuielile gospodăriilor. Prin urmare, este important să analizăm sărăcia prin luarea în considerare a suprapunerii deprivărilor pe trei dimensiuni: educație, nivelul de trai și cel al sănătății", a declarat Dumitru Vasilescu, manager de proiect PNUD Moldova, care a contribuit la Raportul de Dezvoltare Umană.

În consecință, țara are nevoie, în afară de politici care vizează creșterea veniturilor și respectiv a cheltuielilor, de acces și servicii îmbunătățite în domeniul educației, sănătății și protecției sociale.

Raportul evidențiază faptul că modelul participativ de îmbunătățire a dezvoltării locale în Republica Moldova a funcționat atît de bine, încît a fost adoptat de 70 de orașe și comunități și 350 000 de moldoveni sînt implicați în îmbunătățirea dezvoltării locale. Mai mult de 10 000 de aleși locali, 80 la sută din totalul pe țară, au fost instruiți cum să implice membrii comunității și cum să gestioneze mai bine serviciile publice.

Raportul de Dezvoltare Umană 2016 recomandă derularea reformelor piețelor globale și instituțiilor pentru a le face mai echitabile și reprezentative. Pentru a combate corupția și fluxurile financiare ilicite care compromit grav sănătatea fiscală a regiunii, raportul recomandă o cooperare majoră, la nivel mondial, împotriva evaziunii fiscale printr-un schimb mai bun de informații și alte eforturi de monitorizare a finanțelor globale.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!