ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova va semna cu IFAD un nou program cu un buget de 24 milioane de dolari SUA

11:58 | 22.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova va semna în aprilie 2017 un nou program de finanțare cu Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD) cu un buget de 24 milioane de dolari SUA, dintre care 5 milioane vor reprezenta granturi, a anunțat astăzi într-o conferință de presă Victor Roșca, director al Unităţii Consolidate pentru Implementarea programelor IFAD, informează MOLDPRES.

Banii oferiți în cadrul programului IFAD VII vor fi utilizați pentru finanțarea infrastructurii, inclusiv reabilitarea resurselor de apă.

Oportunitățile de finanțare oferite în cadrul Programului Rural de Reziliență Economico-climatică Incluzivă (IFAD VI) pe parcursul anului 2017 au fost prezentate astăzi într-o conferință de presă. ”Nu este sat în Republica Moldova, nu este fermier care să nu cunoască programele IFAD”, a declarat Iurie Ușurelu, viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.

Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă oferă antreprenorilor asistență financiară și tehnică, în primul rînd întreprinderile mici și mijlocii, tinerilor antreprenori.

”IFAD VI este în derulare de doi ani, însă recent au fost aprobate noi produse financiare și asistență pentru producătorii agricoli. Pentru moment avem disponibilă o sumă de 20 milioane de dolari SUA, pentru toate componentele de finanțare, inclusiv pentru granturi”, a menționat Victor Roșca. El a precizat că sînt disponibile granturi în sumă de opt milioane de dolari pentru susținerea și promovarea tehnologiilor adaptate la schimbările climatice.  

Programul acordă granturi în sumă de 10 mii de dolari pentru fiecare proiect ce prevede prelucrarea minimă a solului. În anul 2016 au fost oferite 34 de finanțări nerambursabile de acest fel, iar pentru 2017 sînt disponibile 50 de granturi. Victor Roșca a mai adăugat că sînt acordate finanțări nerambursabile pentru crearea fîșiilor forestiere în vederea prevenirii degradării solului. De asemenea, sînt finanțate proiecte de infrastructură, crearea piețelor mici intercomunale, dezvoltarea infrastructurii postrecoltare.

Printre produsele financiare noi, Roșca a enumerat creditele investiționale, granturile directe, fără componenta împrumut, dar și finanțările pentru doamne și domnișoare.

Șefa Direcției financiare din cadrul Unității Consolidate pentru Implementarea IFAD, Elena Burlacu, a prezentat un șir de produse financiare pentru producătorii agricoli, inclusiv finanțările de pînă la 150 mii de dolari pentru serviciile rurale, granturile preinvestiționale și postinvestiționale, granturi pentru tinerii antreprenori, membri ai asociațiilor de economii și împrumut nou. Membrii asociațiilor de economii și împrumut pot obține finanțări de pînă la 100 000 de lei, pe o perioadă de trei ani, iar tineri antreprenori care administrează microîntreprinderi – 190 mii de lei, din care 40 la sută grant, pe o perioadă de 5 ani.

Fondul Internaţional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) este agenţia specializată a Naţiunilor Unite, fondată în anul 1977 ca un organism internaţional financiar multilateral, conform deciziei Conferinţei Mondiale pentru Alimentaţie din anul 1974, şi este dedicat eradicării foametei şi a sărăciei din mediul rural în ţările în curs de dezvoltare. IFAD este finanţat din donaţiile benevole ale tuturor 165 ţări-membre. Volumul angajamentelor anuale pentru finanţarea proiectelor şi a granturilor constituie circa 450 milioane de dolari SUA.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17002212

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!