ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Legea cu privire la ipotecă va fi modificată pentru a o aduce în corespundere cu o decizie a Curții Constituționale

15:40 | 22.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 22 mar. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi un proiect de modificare și completare a Legii cu privire la ipotecă în vederea conformării unor prevederi ale actului legislativ la o decizie a Curții Constituționale, informează MOLDPRES.

Potrivit proiectului, notificarea debitorului ipotecar ”se consideră recepționată la data înmînării scrisorii recomandate cu confirmare de primare”. Debitorul care refuză să primească scrisoarea recomandată cu confirmare de primire, în care se conține notificarea creditorului ipotecar, se consideră notificat de la data refuzului.

Prevederile în vigoare ale Legii cu privire la ipotecă stipulează că ”notificarea este considerată recepționată la expirarea a 7 zile lucrătoare din ziua expedierii”. Această prevedere, precum și altele ce prevăd notificare, au fost declarate neconstituționale prin decizia Curții constituționale din 27 septembrie 2016. Astfel, Curtea a constatat că lipsa de previzibilitate și de claritate a momentului de recepționare a notificării de către debitorul ipotecar afectează dreptul acestuia de a stinge benevol ipoteca în termenul acordat pentru acest fapt, precum și dreptul de proprietate asupra imobilului ipotecar.

Curtea a atenționat asupra faptului că debitorul ar putea să se eschiveze cu rea-credință de la recepționarea notificării, iar primirea efectivă a acesteia poate deveni imposibilă și în acest caz este necesar de a stabili un just echilibru între interesul economic al țării și protecția dreptului de proprietate al debitorului ipotecar.

Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Economiei, prevede reglementarea modalității de notificare a debitorului ipotecar în situația în care acesta s-ar eschiva, ar refuza sau nu ar primi scrisoarea recomandată cu confirmare de primire din orice motiv neimputabil creditorului ipotecar. Ca urmare, acesta va cunoaște cu certitudine că notificarea a ajuns la adresat sau a fost refuzată primirea ei și astfel vor fi garantate echilibrat drepturile ambelor părți contractante.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17002227

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!