ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Secretarul de stat american promite uciderea în curînd a liderului Statului Islamic

18:53 | 22.03.2017 Categorie: Externe

Washington, 22 mar. /MOLDPRES/. Secretarul de stat american Rex Tillerson a promis marți, în cadrul unei reuniuni la Washington a coaliției internaționale antijihadiste conduse de SUA, că liderul grupării Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, va fi ucis în curînd, relatează AFP, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

"Aproape toți adjuncții lui Abu Bakr al-Baghdadi au fost uciși, inclusiv „creierul” atentatelor de la Bruxelles și Paris. Este o chestiune de timp ca Baghdadi să aibă aceeași soartă", a declarat șeful diplomației americane în cadrul reuniunii din capitala SUA la care participă reprezentanții celor 68 de state membre ale coaliției care luptă împotriva jihadiștilor din Siria și Irak.

Abu Bakr al-Baghdadi trăiește, însă "a părăsit (orașul) Mosul" odată cu apropierea trupelor irakiene, a afirmat pe 9 martie un responsabil al Pentagonului. Liderul Statului Islamic este urmărit de Comandamentul SUA al forțelor speciale (SOCOM) și de agențiile de informații americane, așa cum a fost înainte liderul Al-Qaida, Ossama Ben Laden, ucis în mai 2011.

"Principalul nostru punct comun este angajamentul de a distruge această forță a răului" care este Statul Islamic, a reiterat Rex Tillerson, îndemnînd toți membrii coaliției să aibă drept "obiectiv victoria împotriva acestei organizații teroriste".

El le-a cerut totodată membrilor coaliției să-și sporească contribuțiile militare și financiare la efortul de luptă împotriva grupării jihadiste, relatează DPA.

"Statele Unite își vor îndeplini partea lor de misiune, însă situația de pe teren necesită mai mult efort din partea voastră, a tuturor. Acum este momentul să ne consolidăm securitatea comună și să investim în lupta în care toți avem o miză”, a spus Tillerson.

Cei 68 de membri ai coaliției conduse de SUA trebuie să continue să acționeze împreună în diferite moduri, dincolo de cîmpul de luptă, a adăugat el. Aceasta include schimbul de informații, cooperarea la frontierele comune și eforturile de a opri propaganda pe internet a grupării prin care își recrutează luptători, a mai spus secretarul de stat american.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!