ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O explozie puternică, urmată de un incendiu s-a produs la un important depozit de muniție din Ucraina

10:57 | 23.03.2017 Categorie: Externe

Kiev, 23 mar. /MOLDPRES/. Aproximativ 20.000 de persoane au fost evacuate în urma exploziei puternice, urmată de un incendiu, produse în noaptea de miercuri spre joi la depozitul de muniții de lîngă orașul Balakleia - unul dintre cele mai mari din Ucraina - situat în estul țării, controlat de către Kiev, a relatat postul de televiziune 112, citînd Serviciul de presă al Serviciului pentru Situații de Urgență, comunică AGERPRES, preluată de MOLDPRES.

În prezent, din zona afectată de incendiu a depozitului — unde se află stocate în cea mai mare parte proiectile de artilerie — se aud explozii de muniție.

"Conform situației la ora 07:30, din localitatea Verbovka au fost evacuate 23 de persoane, alte 2.700 de persoane din Prișib (16 km de Balakleia). Din Iakovenkovo — 806, iar din Balakleia peste 16.300", potrivit unui comunicat al serviciului menționat. Numărul total de persoane evacuate se ridică la 19.823 de oameni.

Procurorul militar șef al Ucrainei, Anatoli Matios, care anterior nu a exclus varianta "unei diversiuni", a indicat într-o postare pe pagina sa de Facebook că la depozitul de muniții din Balakleia se află stocate 138.000 de tone de muniție. Potrivit acestuia, depozitul se întinde în total pe 368 de hectare.

Explozia urmată de incendiu s-a produs în jurul orei 03.00, în perimetrul în care erau depozitate obuze de tancuri și artilerie de calibrul 25 și 152 mm. În continuare, a început să explodeze muniția afectată de flăcări. La locul incidentului a fost mobilizată tehnica grea antiincendiu din cadrul Ministerului Apărării ucrainean.

Canalele media ucrainene au relatat anterior că circa 250 de pompieri și 50 de autospeciale au fost mobilizate la lupta cu flăcările. De asemenea, o echipă a Serviciului pentru Situații de Urgență, condusă de șeful interimar al serviciului, s-a deplasat la locul dezastrului.

Conform ultimelor informații, premierul Volodimir Groisman a anunțat că se va deplasa de urgență la Harkov în legătură cu dezastrul de la depozitul militar de lîngă Balakleia.

De asemenea, zborurile au fost interzise în zonă, pe o rază de 40 de km, a indicat ministrul adjunct al transporturilor Iuri Lavreniuk pe pagina sa de Facebook.

Tot în legătura cu exploziile de la depozitul de muniții din Balakleia, Serviciul de Frontieră al Ucrainei a întărit supravegherea tronsonului de est al frontierei de stat.

(Editor M. Jantovan)

img17002261

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!