ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie aniversară a pictorului Aurel Guţu a fost vernisată la Biblioteca Naţională

18:35 | 23.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 mar. /MOLDPRES/. O expoziţie de pictură şi grafică a artistului plastic Aurel Guţu, la 75 de ani de la naştere, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, relatează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 31 de lucrări din ciclurile „Poezia satului”,  „Fantezie africană”, „Zestre” şi „La Vatra haiducilor”, realizate de autor de-a lungul anilor.

Solicitat de MOLDPES, artistul plastic Ion Morărescu, unul dintre discipolii omagiatului, a menţionat că Aurel Guţu a păstrat, lucrînd la revista „Alunelul”,  copilăria şi cumsecădenia  la orice vîrstă. „În calitate de pedagog, el ne-a format credinţa faţă de artă, pe care o păstrăm neîntinată pînă astăzi”, a accentuat Ion Morărescu.

Preşedintele Uniunii Meşterilor Populari, Dumitru Costandachi, un alt elev al maestrului, a subliniat că Aurel Guţu a căutat să le insufle elevilor săi patriotismul, dragostea faţă de meleagul natal şi faţă de tot ce este naţional. 

Pe marginea creaţiei lui Aurel Guţu s-au  mai pronunţat: membrul corespondent al AŞM, Viorel Prisăcaru, profesorul universitar Alexei Colîbneac, scriitorii Ion Ciocanu, Claudia Partole, Tudor Palladi, Vasile Căpăţînă şi Ion Diviza,  naistul Vasile Iovu, cîntăreaţa Zinaida Bolboceanu, fostă elevă a omagiatului ş.a.

Aurel Guţu s-a născut la 12 martie 1942 în satul Corpaci, judeţul Botoşani, azi raionul Edineţ.  În 1967 a absolvit Şcoala Republicană de Arte Plastice  "I. Repin" din Chişinău şi în 1973 - Institutul Unional de Stat de Cinematografie din Moscova, facultatea de scenografie. A fost pedagog la Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” (1973-76) şi redactor artistic la „Femeia Moldovei”(1976-90), al revistei pentru copii „Alunelul” (din 1992 pînă în prezent). Este autorul ilustraţiilor a circa 100 de cărţi. A realizat portretele scriitorilor Grigore Vieru, Leonida Lari, Dumitru Matcovschi,  Liviu Damian,  Gheorghe Vodă ş.a. Este coautor al filmelor cu desene animate „Guguţă poştaş” şi  „Andrieş”.

Expoziţia va fi deschisă timp de o lună.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17002286

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!