ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2016, cazurile de tuberculoză și decese provocate de maladie au înregistrat o descreştere

10:59 | 24.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Cazurile de tuberculoză și decese provocate de maladie au înregistrat o descreștere pe parcursul anului trecut față de 2015. Ministerul Sănătăţii a publicat datele cu prilejul marcării astăzi a Zilei mondiale a tuberculozei, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, rata îmbolnăvirilor și deceselor s-a diminuat, însă cu peste 2% au crescut cazurile recidive de tuberculoză și a bolnavilor infectați concomitent cu virusul HIV.

Astfel, în R. Moldova peste 3500 de bolnavi de tuberculoză se aflau la evidența medicilor anul trecut, cu 30 mai puțini comparativ cu 2015. La fel, anul trecut au fost înregistrate peste 2200 de cazuri noi de tuberculoză.

Totodată, 24 la sută dintre pacienți au dezvoltat tuberculoză multidrog rezistentă. În 2016, au fost înregistrate peste 500 de cazuri de acest fel, cu aproape 300 mai puține față de 2012.

În total, anul trecut au fost înregistrate 380 cazuri de decese din cauza tuberculozei, cu aproximativ 30 de pacienți mai puțini față de acum doi ani.

Tratamentul unui pacient care suferă de tuberculoză multidrog rezistentă costă între 60 mii și 200 mii de lei. În cazul unui bolnav cu tuberculoză obișnuită cheltuielile ajung la 3000 de lei.

Peste 10 milioane de oameni din întreaga lume, dintre care un milion de copii, au fost diagnosticați cu tuberculoză în 2016, iar alte două milioane de bolnavi au decedat din cauza maladiei.

Ziua mondială a tuberculozei este marcată în fiecare an, în data de 24 martie. Cu acest prilej, Ministerul Sănătăţii a organizat în această săptămînă activităţi de informare, comunicare şi sensibilizare a populaţiei privind impactul tuberculozei asupra populaţiei ca o problemă de importanţă epidemiologică globală.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17002294

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!