ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Patru persoane au fost reţinute pentru punerea în aplicare a unei scheme internaţionale de spălare a banilor

13:03 | 24.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Patru membri ai unui grup criminal au fost reţinuţi pentru punerea în aplicare a unei scheme de spălare, lichefiere şi contrabandă a mijloacelor financiare în suma de la 500 000 pînă la 1 milion de dolari SUA lunar. Anunţul a fost făcut astăzi de către procurorul Oleg Baciu, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit procurorilor, alte trei persoane au fost audiate, însă nu au fost reţinute din lipsă de temeiuri. „Din grupare făceau parte cetăţeni ai R. Moldova, Federaţiei Ruse şi Ucrainei, care, contra unor recompense, acceptau expedierea pe numele lor a transferurilor bănești din diferite țări prin intermediul sistemului de plăți și transferuri electronice. Transferurile erau făcute prin băncile din SUA şi Australia, în dolari şi euro. Curierii activau cîte două săptămîni pe teritoriul R. Moldova, fiind remunerați cu cîte 200 de dolari. După primirea banilor, aceştia erau transmişi unui supraveghetor, care acumula mijloacele. După care, acestea erau transmise în Federaţia Rusă prin transportul feroviar. O livrare putea cuprinde de la 15 la 60 mii de dolari sau euro. La sosire, sursele financiare erau întîmpinate de un alt membru al grupării”, a menţionat Baciu.

La rîndul său, procurorul Dumitru Ştefîrţă a specificat că organizatorii schemei sînt cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Schema era folosită cel mai des în spaţiul CSI. „În municipiul Chişinău a fost reţinut unul dintre organizatori, responsabil de racolarea persoanelor pe numele cărora erau efectuate transferurile. În urma percheziţiilor au fost depistaţi şase mii de dolari şi trei mii de euro, care urmau a fi transmişi în Federaţia Rusă. Reţinerea în flagrant a avut loc la punctul de trecere Volcineţ. Totodată, am constatat că banii implicaţi în schemă proveneau din activităţi ilicite”, a spus Ştefîrţă.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, bănuiţii riscă de la 3 la 10 ani de închisoare.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!