ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În R. Moldova au fost pregătite mai multe manifestări cu ocazia Zilei Planetei

11:07 | 25.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. Ora Pămîntului (Earth Hour 60+) este sărbătorită astăzi în R. Moldova, alături de zeci de ţări ale lumii. Cu acest prilej, la Chişinău au fost programate mai multe acţiuni, iar principala va consta în deconectarea simbolică a luminilor timp de 60 de minute, pentru a atenţiona asupra necesităţii reducerii impactului negativ al activităţii umane în natură, comunică MOLDPRES.

Principalele evenimente cu ocazia Zilei Planetei, desfăşurată în acest an cu genericul „Dăruieşte naturii energia ta!”, vor derula în Scuarul Universităţii Tehnice din Moldova (UTM), în sectorul Rîşcani al capitalei, în organizarea Ministerelor Mediului şi Apărării şi UTM.

Programul va demara la ora 19:00 cu o agendă artistică, susţinută de Fanfara Universităţii Tehnice, Orchestra Prezidenţială a Ministerului Apărării, formaţiile „Plăieşii”, „Crescendo Band” și mai mulţi interpreţi autohtoni.

La ora 20:30, concertul va fi întrerupt pentru o oră, cînd vor fi deconectate luminile, timp în care organizatorii au pregătit mai multe show-uri cu focuri şi evoluări „a cappella”. Potrivit Ministerului Mediului, dacă astăzi, între orele 20:30 – 21:30, toţi consumatorii casnici din ţara noastră vor deconecta energia electrică, atunci se vor economisi aproximativ 278 de mii de kilowaţi-oră. Pentru producerea acestei cantităţi de energie se consumă 86,8 mii metri cubi de gaze naturale, în urma arderii cărora se emit în atmosferă 165 tone de gaze cu efect de seră.

Ora Planetei este consemnată la nivel internaţional din anul 2007, prima ediţie fiind organizată în Australia, cînd la Sydney, două milioane de case şi oficii au stins luminile timp de o oră. În prezent, comunitatea de susţinători ai Orei Planetei a atins două miliarde de oameni din circa 7000 de oraşe din peste 175 de ţări ale lumii. În Republica Moldova evenimentul este marcat din anul 2009. 

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17002325

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!