ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Oficialii ruși susțin că manifestația anticorupție de la Moscova a fost „o provocare”

14:00 | 27.03.2017 Categorie: Externe

Moscova, 27 mar. /MOLDPRES/. Manifestația anticorupție organizată duminică la Moscova de către opozantul Aleksei Navalnîi a fost „o provocare”, a acuzat luni Kremlinul, la o zi după arestarea a peste o mie de persoane care au participat la proteste, transmite AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

"Ceea ce am văzut ieri în numeroase locuri, și probabil că la Moscova mai mult decît oriunde, a fost o provocare și o minciună", a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a adăugat că Navalnîi "a mințit" spunînd că manifestațiile erau "legale".

De asemenea, Peskov a mai afirmat că minorilor care au participat la manifestații li s-a promis o „recompensă” financiară în cazul în care ar fi fost arestați, fără a oferi însă probe pentru a-și susține acuzațiile.

"Există informații în legătură cu faptul că minorilor care au participat la manifestațiile de la Moscova li s-a promis recompense financiare", a spus, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, precizînd că acuzațiile se bazează pe „fapte”.

În plus, Kremlinul a respins apelurile Statelor Unite și Uniunii Europene de a-i elibera pe protestatarii arestați, potrivit Reuters.

Peskov a mai spus că autoritățile ruse sînt îngrijorate că activiștii de opoziție vor încerca și în viitor să încurajeze oamenii să încalce legea.

El a adăugat că Kremlinul va asculta cerințele persoanelor care au luat parte la manifestațiile ce au avut loc duminică în mai multe orașe din Rusia.

Procesul lui Navalnîi a început luni, opozantul fiind dus la un tribunal din centrul Moscovei, în prezența jurnaliștilor și a circa 20 dintre susținătorii săi.

"Va veni momentul cînd noi îi vom judeca pe ei (cu onestitate de această dată)", a scris opozantul pe Twitter, făcînd referire la autoritățile ruse.

Aleksei Navalnîi este inițiatorul mobilizării anticorupție care a adunat duminică zeci de mii de persoane în mai multe orașe din țară. Arestat chiar în debutul manifestațiilor la Moscova, el și-a petrecut noaptea în detenție. Luni, o judecătorie din Moscova l-a găsit vinovat de organizarea unui miting neautorizat în centrul capitalei ruse și l-a amendat cu 20 mii de ruble.

SUA și UE au condamnat arestările manifestanților și au cerut eliberarea lor.

(Editor A. Răileanu)

img17002348

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!