ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Turciei a declarat că dacă va fi adoptat sistemul prezidențial, va fi modificat pragul electoral

11:35 | 28.03.2017 Categorie: Externe

Ankara, 28 mar. /MOLDPRES/. Premierul turc, Binali Yildirim, a afirmat luni că legea partidelor politice și procedura electorală ar putea fi modificate dacă Turcia va adopta sistemul prezidențial după referendumul din 16 aprilie, relatează agenția XINHUA, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Dacă amendarea Constituției este aprobată la referendum, pragul electoral de 10% ar trebui discutat și micșorat'', ''deoarece, cu noul model sub un sistem prezidențial, în prim plan vor fi mai degrabă parlamentarii decît partidele politice'', a declarat Yildirim în cadrul unei reuniuni la Ankara, potrivit canalului de televiziune Haber Turk.

Actualul prag electoral prevede că la alegerile generale un partid politic trebuie să obțină 10% din sufragii la nivel național pentru oricare dintre candidații săi pentru a obține un mandat în parlament.

Excluzînd orice posibilitate privind organizarea de alegeri anticipate după referendum în cazul în care amendamentele constituționale sînt adoptate de către electorat, Yildirim a declarat că ''alegerile la termen vor avea loc pe 3 noiembrie 2019, așa cum este prevăzut''.

Premierul turc a subliniat că amendarea Constituției necesită modificări drastice la actuala legislație, în special în ce privește legea electorală și legea partidelor politice. ''Vom depune eforturi pentru reglementarea infrastructurii juridice a legislației Turciei pînă în 2019'', a afirmat Yildirim.

Referendumul constituțional va avea loc pe 16 aprilie, care va duce la schimbări drastice la sistemul politic al Turciei, inclusiv o trecere la un sistem prezidențial executiv, de la actualul sistem parlamentar.

(Editor M. Jantovan)

img17002369

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!