ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gala Premiilor UNITEM 2017 şi-a desemnat laureaţii

12:39 | 28.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova a desemnat ieri seară, de Ziua Mondială a Teatrului, cei mai buni actori şi cele mai bune spectacole ale stagiunii 2016-2017. Evenimentul a avut loc la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, informează MOLDPRES.

În alocuțiunea sa, preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu a menţionat că Gala Premiilor UNITEM  este cea mai importantă manifestare teatrală de nivel naţional, avînd ca obiectiv principal promovarea şi stimularea activităţii de creaţie a colectivelor teatrale.

În urma dezbaterilor juriului final în frunte cu actriţa Galina Lazarenco, premiul pentru cel mai bun spectacol dramatic a fost  acordat Teatrului Naţional Mihai Eminescu  pentru spectacolul „Casa mare” de Ion Druţă, regie Sandu Cozub,  iar premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală – lui Alexandru Cozub pentru acelaşi spectacol. Aceste premii au fost înmînate de către ministrul Culturii, Monica Babuc, care a felicitat cîştigătorii, dorindu-le mult succes în activitate.

Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost obţinut de Svetlana Tuz – pentru  rolul Maude, spectacolul „Harold şi Maude” de Colin Higgins, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”, şi premiul pentru cel mai bun rol masculin – de Arteom  Mazur, pentru rolul Vartolomei Sidorovich Kopeikin,  spectacolul "Дом на Петербургской стороне..." de Peter Karatygin, Teatrul de Dramă şi Comedie „N. Aroneţkaia” din Tiraspol.

Doina Severin a luat premiul  cel mai bun rol secundar feminin, pentru  rolul Sofica din spectacolul „Casa Mare” de Ion Druţă, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, iar Viorel Cornescu - premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin, pentru rolul Vic Johnson, spectacolul „Banii, banii sau „borsetka” de Ray Cooney, Teatrul Naţional „Satiricus I. L. Caragiale”.

Premiul special al juriului a  revenit spectacolului „Puştoaica de la etajul 13, sau dragă societate...” de Mircea M. Ionescu, regie Alexandru Grecu, Teatrul Naţional „Satiricus I. L. Caragiale”, şi premiul  pentru cel mai bun spectacol al teatrului de păpuşi - spectacolului "Легенда о добром сердце" după Iaroslav Vodrazheka, regie Svetlana Radu,  montat la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”.

Spectacolul „Copilul din stele” de Oscar Wilde, regie Boris Focşa de la Teatrul Republican „Luceafărul” a obţinut premiul  pentru cel mai bun spectacol pentru copii, şi Adrian Suruceanu – premiul pentru cea mai bună scenografie pentru spectacolul „Striptease masculin sau Goi Puşcă” după Anthony McCarten, Teatrul Republican „Luceafărul”.

Premiul pentru cele mai bune costume teatrale a fost atribuit Liliei Ixari, pentru  spectacolul „Madame Bovary” după Gustave Flaubert, Teatrul Geneza Art şi premiul pentru cea mai bună coregrafie şi expresie corporală – lui Ianoş Petraşcu, spectacolul „Nu striga la mine!” de Ianoş Petraşcu, Elena Guţu, Boris Lungu, Teatrul M.A.D.E.

Andrei Madan  s-a ales cu premiul pentru cel mai bun rol în teatrul de păpuşi, pentru rolul Старый Аист, spectacolul "Легенда о добром сердце" după Iaroslav Vodrazheka, Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”. Serghei  Chiriac a obţinut premiul pentru cel mai valoros debut,  pentru debut în regie, spectacolul „Bufonii” după piesa „Angajare de clovn” de Matei Vişniec, Trupa TELI.

În 2016,  cu premiul pentru cel mai bun spectacol dramatic a fost distins spectacolul „Angajare de clovn” de Matei Vişniec, Teatrul Naţional „Satiricus I .L. Caragiale” şi cu premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală – Dmitri Ahmadiev, pentru spectacolul „ Tеатр… Чайка… Жизнь….”, Teatrul de Dramă şi Comedie „N. S. Aroneţkaia” din Tiraspol.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17002373

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!