ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Strategia națională de integritate și anticorupție a fost dezbătută public la Parlament

17:30 | 28.03.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Mai mulți deputați au optat pentru reincluderea pilonului opt din Strategia națională de integritate și anticorupție, care se referă la situația presei și ONG-urilor. Anterior, acest pilon a fost exclus de Centrul Național Anticorupție. Inițiativa a fost discutată la dezbaterile publice organizate astăzi de Parlament, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

”Nu vom avea o intervenție, deși nu am fost convins de societatea civilă, nu vom introduce acest pilon, lăsînd ONG-urile să se autoorganizeze”, a spus Andrian Candu.

Proiectul Strategiei naționale de integritate și anticorupție pentru anii 2017-2020 a fost supus audierilor publice la inițiativa Președintelui Parlamentului Andrian Candu. La discuții au participat reprezentanți ai autorităților și partenerilor de dezvoltare, membri ai societății civile și experți.

”Documentul nu trebuie privit unilateral și izolat față de acțiunile realizate sau aflate în curs de realizare, ci trebuie abordat în toată complexitatea. Strategia nu presupune votarea unor noi legi, ci monitorizarea implementării legilor adoptate, iar comisiile parlamentare deja au început audierile pe diferite subiecte”, a declarat Președintele Parlamentului Andrian Candu.

Cel mai important document național de politici în domeniul prevenirii și combaterii corupției, Strategia Națională Anticorupție pentru anii 2017-2020, vine să elimine deficiențele de aplicare efectivă a cadrului legal și instituțional în domeniu.

La elaborarea Strategiei au participat experți anticorupție reprezentanți ai ONG-urilor din domeniu, astfel, documentul conține deja viziunea societății civile. Proiectul Strategiei Naționale Anticorupție a fost elaborat cu susținerea PNUD, prin intermediul proiectului ”Consolidarea capacităților de prevenire a corupției și analiză a CNA”, implementat cu suportul financiar al Guvernului Norvegiei.

Strategia conține 130 de acțiuni orientate spre descurajarea actelor de corupție. Pentru Parlament sînt stabilite în Strategie 15 acțiuni pentru sporirea transparenței legislative și integritatea deputaților.

Documentul definește șapte piloni de integritate: Parlamentul; Guvernul, sectorul public şi administraţia publică locală; Justiţia şi structurile anticorupţie; Comisia Electorală Centrală şi partidele politice; Curtea de Conturi; Avocatul Poporului; Sectorul privat.

Proiectul Strategiei a fost inclus pe agenda plenului Parlamentului pentru săptămîna curentă.

img17002385

img17002385

img17002385

img17002385

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!