ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Europeană: Austria trebuie să respecte acordul UE privind relocarea refugiaților

18:03 | 28.03.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 28 mar. /MOLDPRES/.  Austria trebuie să-și onoreze obligațiile care îi revin în conformitate cu acordul Uniunii Europene privind relocarea refugiaților, a declarat marți o purtătoare de cuvînt a Comisiei Europene. Reacția vine la anunțul Vienei potrivit căruia va solicita o derogare de la regula de a accepta mai mulți solicitanți de azil în baza sistemului Uniunii Europene de relocare de migranți între țările membre, transmite DPA, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

''Este de așteptat ca acum Austria să își îndeplinească obligația sa juridică, în conformitate cu decizia Consiliului de a începe relocarea'', a declarat purtătoarea de cuvînt Natasha Bertaud, în conferința de presă cotidiană a executivului comunitar.

Ea a evidențiat că nicio țară nu se poate retrage unilateral din acordul semnat în 2015 ce prevede relocarea a 160.000 de refugiați aflați în Italia și Grecia către celelalte state membre ale UE. ''Ei (austriecii) pot alege doar să acționeze în afara legii, ceea ce în opinia noastră ar fi regretabil și nu va rămîne fără consecințe'', a explicat Bertaud.

Austria a anunțat marți că va cere o derogare de la regula de a accepta mai mulți solicitanți de azil în baza sistemului Uniunii Europene de relocare de migranți între țările membre, argumentînd că și-a îndeplinit deja partea sa în timpul crizei migrației din Europa.

''Credem că o exceptare este necesară pentru Austria, care și-a îndeplinit deja obligațiile. Vom discuta aceasta cu Comisia Europeană'', a declarat presei cancelarul austriac, Christian Kern, după o reuniune săptămînală a cabinetului. ''Vom trimite o scrisoare cît mai repede posibil și vom începe apoi discuțiile'', a adăugat șeful guvernului austriac.

Acordul va expira în septembrie acest an. Pînă în prezent, mai puțin de 15.000 de refugiați au fost transferați în interiorul UE.

(Editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!